Drie proeven stonden op het programma van de eerste dag van de Rally van de Azoren, de eerste wedstrijd van het Europees Kampioenschap Rally 2019.

In de streek van Ponta Delgada, middenin de Atlantische Oceaan, nam de Rus Alexey Lukyanuk de beste start. Zoals verwacht nestelde de favoriet voor de ERC titel zich op de eerste plaats met zijn nieuwe wagen, een Citroën C3 R5 van Saintéloc.

Ondanks drie snelste tijden heeft Lukyanuk maar een minieme voorsprong (3″1) op de jonge Fransman Pierre-Louis Loubet.

Op de onverhardwegen van het vulkanische eiland leverde Loubet een indrukwekkend ERC debuut af. Met zijn Skoda van 2C Compétition was de Corsicaan sneller dan de smaakmakers van de Portugese en Europese competities, die nochtans over meer ervaring beschikken.

Ricardo Moura (Skoda) staat derde op 8’0, voor Marijan Griebel, op 10″4 met zijn Volkswagen Polo R5, Lukasz Habaj, op 11″6 met zijn Skoda, en Bruno Magalhaes, op 22″5 met zijn Hyundai i20 R5.

In ERC3 Junior liep het niet zoals verhoopt voor Grégoire Munster met de officiële Opel Adam R2. De Opels hebben het zichtbaar moeilijk op het onverhard en de drie eerste plaatsen worden ingenomen voor Peugeot 208 R2’s.

Na die proeven wordt het ERC3 Junior klassement aangevoerd door Pedro Antunes voor Sindre Furuseth (+3″8) en Efren Llarena (+6″6). Elias Lundberg, de eerste Opel rijder, is vierde op 19″7 van de Portugese leider. Grégoire Munster staat op de elfde en laatste plaats op 37″6 van Antunes.

Foto’s Mikaël Cardon