Zonder grote problemen zal Alexey Lukyanuk deze zaterdag tot winnaar gekroond worden van de Rally van de Azoren, de eerste manche van het Europees Kampioenschap Rally. Aan het stuur van de Citroën C3 R5 van het Saintéloc team toonde de Rus zich tot dusver snel en regelmatig waardoor hij op vrijdag zijn voorsprong uitbouwde tot meer dan 40 seconden.

Op de Portugese archipel in het hartje van de Atlantische oceaan maakte Ricardo Moura zich snel meester van de tweede plaats met zijn Skoda Fabia R5 na een fout van een andere Skoda rijder, Pierre-Louis Loubet, op de lange ochtendproef van Sete Cidades. De Corsicaan moet eveneens de Pool Lukasz Habaj voor zich dulden, ook al met een R5 van het Tsjechische merk.

Op vijf proeven van de meet heeft Lukyanuk 40″1 voorsprong op Moura, 46″1 op Habaj en 51″ op Loubet. De Brit Chris Ingram volgt op de vijfde plaats op 1’12″4, voor Marijan Griebel (1’26″9) met de eerste Polo R5.

In ERC3 Junior woedt de strijdt tussen de Peugeots van de Spanjaar Efren Llarena en de Portugees Pedro Antunes. Grégoire Munster gaf op door een kapotte alternator maar zal deze zaterdag in Rally2 herstarten om ervaring op te doen.

Tekst: Vincent Marique. Foto’s: Mikaël Cardon.