Op een kletsnat Duivelsbergcircuit werd de openingswedstrijd van het Belgisch kampioenschap rallycross verreden. De natte weersomstandigheden zorgden voor enkele verrassingen.

In de topklasse was het wachten op de confrontatie tussen de Volvo’s S40 van kampioen Luc Maris en vice-kampioen Kristof Bex. Die laatste nam de beste start en leek naar de zege te rijden, maar plots zette hij zijn S40 aan de kant.

« Bij het uitkomen van het Hellegat voelde ik het linker achterwiel afbreken. De wielbouten braken toen ik weer op het gas ging na de haarspeld, » vertelde Bex ontgoocheld.

Luc Maris kreeg de eerste zege van het seizoen in de schoot geworpen. Ondanks een mislukte start, werd de Nederlander Roel Verhoeven tweede, voor Tom Meeusen, die met zijn Mitsubishi de aanvallen van Kemps en Leysen af kon slaan.

Bij de Supernationals tot 2 liter, was Steve Volders de topfavoriet met zijn Ford Fiesta, maar de Limburger strandde in de halve finale. De Hefo-rijder dook als leider de jokerlap in, maar hij ging te laat in de remmen en knalde op de vangrail. De motor sloeg af en voor Volders weer verder kon, was hij naar de 5de plaats gezakt. Hij strandde in het spoor van Joël Strackx net buiten de top 4 en dus greep hij naast een finaleplaats.

In de finale toonde Filip Wojtowicz zijn stuurmanskunst met de Volvo C30. Nadat hij bij de start zowel Coninx als Lambers voor moest laten gaan, reed de Volvo-rijder erg zuiver en efficiënt de achterstand dicht. Wojtowicz won, voor Coninx en Lambers.

 

Susta en Cerny verslagen

In Super 1600 kwamen twee Tsjechische toppers aan de start. Josef Susta en Jan Cerny kwamen hun Skoda’s testen in aanloop naar het Europees kampioenschap. De Skoda Fabia S1600 van Susta en de originele Skoda Citigo van Cerny waren veruit de snelste machines van het peloton, maar in de regen kregen ze de pk’s niet op het asfalt.

Cerny, die in 2010 nog aan de start stond in de Ypres Rally, is na een carrière in het Europees kampioenschap tegenwoordig actief met een Skoda Fabia R5 in het kampioenschap van Tsjechië.

Susta en Cerny moesten de duimen leggen voor Davy Van Den Branden, die in de regen zijn efficiënte rijstijl optimaal kan benutten. De Citroën-rijder reed opvallend makkelijk weg van de twee snelle Tsjechen. Roumans en Snoeijers eindigden in de Top 5, voor Yves Teelen, die vanaf de tweede rij een geweldige start maakte. Teelen kwam zelfs langszij bij Van Den Branden. Hij stak zijn Peugeot zelfs even voor de DS3, maar Van Den Branden gaf hem geen kans in de eerste haarspeld.

In de RST Cup was Jari van Hoof de snelste, terwijl Jan Keller en Viktor Vranckx de overwinningen behaalden bij de XCars.

Foto’s Johan Hendrickx

Uitslag:

XCross Junior: 1. Vranckx (Kamikaz); 2. Heindrichx (Lifelive); 3. Demelenne (Lifelive); 4. Lenoir; 5. Ermens (Peters)

XCross: 1. Keller (Peters); 2. Maraite (Lifelive); 3. Caprasse (Lifelive); 4. Born (Peter); 5. Storme (Peters); 6. Borguet (Kamikaz); 7. Pauwels (Lifelive); 8. Van Pelt (Peters); 9. Van Nunspeet (Kamikaz); 10. Neuville (Lifelive); 11. Grauwels (Kamikaz); 12. Benoît; 12. Van Mol (Kamikaz); 13. Brimioulle (Becx TDS); 14. Versluys (Suzuki); 15. Benoît; 16. Jonckheere

Ford RST: 1. Jari Van Hoof; 2. Van Ool; 3. Donkers; 4. Luca van Hoof; 5. Klassen; 6. Den Hartigh; 7. Milou van hoof; 8. Wils

Super 1600: 1. Van Den Branden (Citroën DS3); 2. Susta (CZ-Skoda Fabia); 3. Cerny (CZ-Skoda Citigo); 4. Roumans (Ford Fiesta); 5. Snoeijers (NL-Renault Mégane); 6. Teelen (Peugeot 208); 7. Putzeys (Opel Astra); 8. Vanalken (VW Polo)

Supernational-2000: 1. Wojtowicz (Volvo C30); 2. Coninx (Seat Ibiza); 3. Lambers (BMW M3); 4. Strackx (Honda Civic); 5. Verheyen (BMW 1M); 6. Kasse (NL-Ford Fiesta); 7. Garvelink (NL-Honda Civic); 8. Van Den Brandt (Mitsubishi Colt); 9. Volders (Ford Fiesta); 10. Van Weert (Ford Fiesta); 11. Theunisse (NL-Toyota Yaris); 12. De Jongh (Vauxhall Astra); 13. Neyens (Ford Escort); 14. Byloos (Vauxhall Nova); 15. Van Beers (Renault Clio); 16. Vermeulen (Ford Sierra)

Supernational+2000: 1. Maris (Volvo S40); 2. Verhoeven (NL-BMW M3); 3. Meeusen (Mitsubishi Lancer); 4. Kemps (BMW M3); 5. Leysen (BMW 325i); 6. Alewijnse (NL-BMW M3); 7. Verkuringen (Subaru Impreza); 8. Bex (Volvo S40); 9. Hermans (Volvo S40); 10. Antonissen (BMW); 11. Michels (Subaru Impreza); 12. Vanlommel (BMW); 13. Kwinten (BMW 1M)