Het Wereldkampioenschap Rallycross 2016 is beslist. Op de Estering in het Duitse Buxtehude hield Mattias Ekström het hoofd koel in de kwalificaties om zijn plaats in de finales veilig te stellen. Met een vijfde plaats in de finale stelde de Zweed zijn eerste wereldtitel in de discipline veilig. Na 15 jaar de kleuren van Audi te hebben verdedigd in de DTM, kreeg hij voor deze race vrij van zijn werkgever om met zijn Audi de wereldtitel te veroveren. Voor de zoon van Bengt ging meteen een droom in vervulling.

Mattias samen met zijn vader Bengt Ekström, zelf jarenlang actief in het EK Rallycross.

Mattias samen met zijn vader Bengt Ekström, zelf jarenlang actief in het EK Rallycross.

 

« Als kind heb ik er altijd van gedroomd om ooit wereldkampioen te worden. Ik had nooit gedacht dat ik het zou realiseren in rallycross, maar dat maakt het nog mooier. Als kind zag ik mijn vader racen en de wijzer waarop het gelukt is, maakt het nog mooier. Want drie jaar geleden heb ik mijn eigen team opgericht en samen met Audi en mijn familie zijn we erin geslaagd het doel te bereiken. Wat een ongelofelijk gevoel, » genoot Mattias Ekström.

Petter Solberg in strijd met de Peugeots.

Petter Solberg in strijd met de Peugeots.

Petter Solberg wilde absoluut de dagzege pakken, maar alle toppers werden verrast door een superstart van Kevin Eriksson, die met de Fiesta helemaal buitenom ging in de eerste haarspeld. Zelfs Petter Solberg was onder de indruk van het lef van Eriksson, die zijn leidersplaats niet meer uit handen gaf.

« Ik zag een opening buitenom en daar was veel grip. Ogen dicht en gas geven, dacht ik, » lachte de Ford-piloot die zijn eerste finaleplaats meteen winnend kon bekronen. Solberg werd tweede, terwijl Bakkerud derde werd, al moest de Noor naar adem happen omdat er rook in de auto kwam. Kristoffersson, tweede in het kampioenschap, viel in het begin van de finale al terug naar de 6de plaats door een lekke band.

Kevin Eriksson verraste Petter Solberg.

Kevin Eriksson verraste Petter Solberg.

 

Behalve Kevin Hansen, die eens te meer schitterde, eindigden de Peugeots allemaal in de halve finales, waardoor EKS zijn voorsprong op Peugeot Team Hansen heeft vergroot tot 17 punten. Onze landgenoot Michael De Keersmaecker was na zijn dubbele valse start zaterdag kansloos voor de halve finales, maar op snelheid zou het ook niet gelukt zijn. De Ford-rijder reed zondag de 22ste en de 23ste tijd.

Ulrik Linnemann verspeelde de titel in Super 1600 aan Skoda-rijder Szabo.

Ulrik Linnemann verspeelde de titel in Super 1600 aan Skoda-rijder Szabo.

In Super 1600 verspeelde Ulrik Linnemann de titel met één puntje aan de Hongaar Szabo. Bij de TouringCars ging de titel, ook al met één puntje verschil, naar Ben-Philip Gundersen voor Magda Andersson, die mooi tweede werd in de finale.

Ben-Philip Gundersen pakte de titel bij de Touringcars.

Ben-Philip Gundersen pakte de titel bij de Touringcars.

Eind november wordt het seizoen in World RX afgesloten in Argentinië.

Foto’s : Johan Hendrickx