Zeg het gerust verder: Aston Martin Racing steunt volop de jonge rijders! In 2019 lanceert het prestigieuze Britse merk de AMR Driver Academy, ter vorming van de jonge rijders die aan het stuur van een Aston Martin Vantage in de verschillende GT-kampioenschappen aan de start komen. Deze Academy 2019 heeft ook een schitterende beloning: één van de kandidaten wordt in 2020 immers officieel rijder voor het merk uit Gaydon. In die context besloot Maxime Martin, sinds dit jaar actief voor Aston Martin Racing, zich binnen het team van Street Art Racing achter het project te scharen. De Belgische renstal zal de kandidaturen van haar jonge rijders immers indienen met de hoop één (of meerdere) van hen in de Academy te zien opgenomen worden.
“Het project dat door Aston Martin Racing op poten wordt gezet is heel aantrekkelijk”, legt Martin uit. “De verantwoordelijken van de Academy zullen een tiental jongeren tussen 17 en 25 jaar selecteren, die – uiteraard – één van de nieuwe Aston Martin Vantage GT3 of GT4 van één van de partnerteams van AMR zullen besturen. Deze kandidaten worden degelijk omkaderd en zullen niet alleen worden overstelpt met racetips, maar worden ook op vlak van marketing of public relations geholpen. Ze zullen ook enkele fabrieksrijders van het merk ontmoeten, om zo verder contacten te leggen. Ik wil het niet onder stoelen of banken steken: ik had echt zin om hier wat meer tijd in te steken en wat verder te gaan dan die eerste stap.”
Het Belgische team laat al enkele jaren Aston Martins in GT-competities rijden. Het contact tussen Street Art Racing en de Brusselaar kwam dan ook als haast vanzelf. “We bewonderen het parcours van Maxime uiteraard, want hij is vooral dankzij zijn talent een rijder van aanzien geworden”, glimlacht Albert Bloem, team principal van het team uit Lodelinsart. “Niet alleen is hij heel getalenteerd, bovendien werkt hij ook hard en heeft hij snel begrepen wat teams en constructeurs van een rijder verwachten. We vonden dan ook dat hij de ideale persoon zou zijn om onze jongeren te coachen… en dan zeker zij die hopelijk in de AMR Driver Academy worden opgenomen. En omdat hij van zijn kant ook al een tijdje naar iets gelijkaardigs op zoek was…”
Zo wordt Maxime Martin in 2019 de coach en raadgever van alle rijders van Street Art Racing. “Ik moet eerlijk zijn, aan het begin van mijn carrière had ik soms de indruk een referentiepunt te missen, iemand die rechtstreeks aan een constructeur verbonden was en die me in de juiste richting kon wijzen”, stelt de winnaar van de Total 24 Hours of Spa 2016. “Dus als ik nu enkele jongeren goede raad kan verstrekken, dan zal ik daar heel blij door zijn. Men moet er zich immers terdege van bewust zijn dat om het te maken als professioneel racer het niet volstaat om snel te gaan. Dat is de basis, het strikte minimum. Daarbij komt nog alles wat er buiten de wagen gebeurt: de relatie met de ingenieurs en andere teamleden, hoe een weekend in te delen, welke fysieke voorbereiding te volgen… Als twee rijders even snel zijn, zijn er voor een constructeur andere criteria die de doorslag geven. Ik kijk er nu al naar uit om mijn kennis te delen met de jongeren, in de hoop dat één van hen in de toekomst een officieel rijder wordt.”
Naast het coachen zal Maxime zijn ervaring ook delen met het Belgische team, dat volgend jaar twee nieuwe Aston Martin Vantage in de GT4 European Series laat rijden. “Maxime beschikt over zoveel ervaring en kennis van de autosport dat hij ons heel wat kan bijbrengen”, glimlacht team manager Damien Hellebuyck. “We denken ook dat hij ons kan helpen bij het kiezen van rijders die potentieel deel kunnen uitmaken van de AMR Driver Academy. Bij het samenstellen van onze teams zal zijn goede raad zeker van pas komen.”
Terwijl de – voorspoedig verlopende – tests met de nieuwe Aston Martin Vantage GT4 worden verder gezet, is de wintermercato voor Street Art Racing al goed begonnen!

Bron: Persbericht