Bob de Jong en Bjorn Degandt mikken op winst in hun thuisrally.

Hans Weijs Jr versus Hermen Kobus en Bob de Jong

Op zaterdag 14 juli gaat de GTC Rally van start op Breda International Airport, vlak over de grens ten noorden van Antwerpen. Het compacte evenement, met 12 klassementsproeven in de namiddag en avond, krijgt meer dan 100 deelnemers aan de start, waaronder nogal wat Belgen.

De eerste deelnemer gaat pas om 14h van start op de showproef op Breda International Airport, het nieuwe rallycentrum van de GTC Rally. In totaal werken de deelnemers 12 klassementsproeven af, goed voor ruim 150 km tegen de klok. De rijders zullen geen tijd hebben om op adem te komen, zeker niet ‘s avonds, want dan staan nog drie doortochten op het programma op de befaamde proef Achtmaal-De Hel, een proef van ruim 20 km. De Nacht van Achtmaal wordt opnieuw beslissend.

Wat de deelnemers betreft, tellen we vooraan 7 R5’s. Hermen Kobus wil dit jaar graag zijn titel verlengen met zijn Skoda Fabia R5, maar hij heeft de GTC Rally nog nooit gewonnen. Dat deed Hans Weijs Jr wel, meer bepaald in 2015 in dezelfde Ford Fiesta R5 die hij ook nu zal besturen. Weijs wordt genavigeerd door onze landgenoot Yannic Sterken, met wie hij vorig jaar al in Kortrijk reed. De lokale specialist blijft natuurlijk Bob de Jong, tweevoudig winnaar van de wedstrijd. De rallyrijder uit Essen, bijgestaan door Bjorn Degandt, is klaar voor zijn thuiswedstrijd: « Ik ben er klaar voor, » vertelde de Hyundai-rijder. « Het seizoen is misschien niet goed gestart, maar in de ELE Rally waren we op weg naar de tweede plaats en zat de snelheid er goed in. »

Kurt Braeckevelt komt opnieuw aan de start in de GTC Rally.

Nog Belgische inbreng is er bij Kevin Van Deijne, die in de Ford Fiesta R5 genavigeerd wordt door Kris Botson. Melissa Debackere maakt ook de verplaatsing naar Nederland om haar derde plaats in de Eurol R5 Rally Challenge te verdedigen. De overige R5-rijders zijn Henk Vossen, bezig aan zijn… 50ste seizoen als rallyrijder, en de Deense kampioen Esben Hegelund in een Skoda Fabia R5 van Wevers Sport.

Geen R5 voor Joachim Wagemans in zijn thuisrally. De 22-jarige piloot uit Kapellen start in de GTC Rally met zijn Peugeot 208 R2. Hij neemt het op tegen Gert-Jan Kobus, de jongere broer van Hermen.

En dan zijn er natuurlijk nog de Belgen in de M Cup, die hun vierde manche afwerken in GTC Rally. Mats Van den Brand is topfavoriet met zijn BMW M3 E30, samen met corijder Eddy Smeets. Maar, Franky Boulat en Kurt Braeckevelt komen niet voor een figurantenrol naar Achtmaal. De overige BMW’s van onze landgenoten zijn de M3’s van Lorenzo Vandenheede en Dirk Verhaert, die zijn E30 zal presenteren.

Erwin Mombaerts start met zijn Renault Clio en copilote Cindy Verbaeten navigeert Ramon van de Lindeloof in een Honda Civic in de Jumbo Short Rally. Vooral in Historic is het uitkijken naar de tijden van Paul Lietaer, die het spektakel komt verzorgen met zijn Opel Manta 400. Ook Christophe De Leeuw is van de partij met zijn Opel Ascona.

Wie naar de GTC Rally komt, vertrekt best wat vroeger, want op zaterdag vanaf 10h is er al heel wat moois te bewonderen op Breda International Airport. Tijdens het GTC Rally Festival zullen supercars en andere exotische showcars sprintjes trekken op de landingsbaan van het vliegveld. Onder andere de Nederlandse AMG-club zal aanwezig zijn.