Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe) heeft vrijdag na de twee klassementsproeven van de eerste dag de vierde plaats in handen in de Arctic Rally. De Rally in Rovaniemi in Noord-Finland vormt de tweede ronde van het WRC World Rally Championship. Zijn Hyundai-teamgenoot, de Est Ott Tänak, gaat aan de leiding met twee snelste tijden.

« Ik ben blij om vierde te zijn, » zei Thierry, geciteerd door SPEED Magazine. « Gezien onze positie op de weg, wist ik dat het moeilijk zou worden. We hebben een geweldige etappe gereden, maar soms is er een gebrek aan ritme tussen Martijn en mij. Ondanks een lekke band op de tweede doortocht verloren we niet veel tijd. Dat geeft ons een goede uitgangspositie voor morgen. Bovendien laat ik wat mooi volk achter mij, dus… »

Craig Been (Hyundai) is tweede op 16,2 seconden. Kalle Rovanpera (Toyota Yaris), derde op 20,4, vervolledigt het voorlopige podium. Neuville staat 4e op 29,8 van de Estse leider.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe hadden reeds de vierde tijd neergezet op KP1, de langste etappe van de rally in Sarriojärvi (31,5 km), 12,4 seconden achter Tänak, di cal de leiding had genomen in de enige winterrally die op sneeuw en ijs werd verreden.

Neuville was ook tevreden dat hij aan het eind van de dag de Toyota’s van Evans (2,2 seconden) en Ogier (10 seconden) voor bleef in het algemeen klassement.

« De tweede run ging goed, maar ik had last van de banden, » zei Evans, geïnterviewd door SPEED Magazine. « Ik moest op koers blijven om te voorkomen dat ik een fout maakte en in een sneeuwmuur terecht kwam. »

Met een nadelige startpositie was de Fransman Sebastien Ogier (Toyota Yaris) negende op KP1 en is hij ook negende algemeen op 49.8 van Tänak op vrijdagavond.

« Ik had geen grip omdat er weinig sneeuw op de weg lag door de positieve temperaturen, » zei de Fransman, geciteerd door SPEED. « Dat is het gebruikelijke Zweedse refrein, dat, helaas, alles verpest. »

Met 144,04 km op het programma op zaterdag is meer dan de helft van de actie geconcentreerd in twee secties tegen de klok ten oosten van Rovaniemi. De twee lussen bestaande uit Mustalampi, Kaihuavaara en Siikakämä worden gedurende een lange dag van bijna veertien uur onderbroken door een service zone

Op zondag wordt de proef van Aittajärvi (22,47 km) tweemaal gereden. De tien proeven zijn samen goed voor 251,08 kilometer.