Nadat de Willys een legende werd in de tweede wereldoorlog kreeg hij een « civiele » neef, de Jeep CJ. In 1987 werd de CJ de Wrangler, een model dat zijn karakter en kenmerken behield in de loop van zijn evoluties van 1997 tot 2007. Nu snijdt hij een nieuw hoofdstuk aan, maar het is moeilijk om een icoon drastisch te wijzigen… (Marc Lacroix)

Design : Trouw aan het originele concept : typische onmiddellijk herkenbare Jeep grille, ronde koplampen, neerklapbare voorruit, hoekige spatborden…

Gebruiksvriendelijk : Veel opties gericht op « open » rijden, ; tientallen combinaties aangekondigd (deuren, dak en ruiten).

Technologie : Meer veiligheidsvoorzieningen en moderne technologie.

Interieur : Gemoderniseerd … maar niet te veel ; enkele « retro » elementen werden behouden.

Presentatie : Wereldpremière op de Los Angeles Auto Show op 29 november.

Geschiedenis

CJ (1946) : Civiele versie van de militaire Willys.

Wrangler 1 « YJ » (1987) : Vervangt de Jeep CJ ; rechthoekige koplampen ; bredere wielbasis en lagere rijhoogte ; gegalvaniseerd koetswerk ; ophanging met vering / bladen.

Wrangler 2 « TJ » (1997) : Terugkeer naar de ronde koplampen van de CJ ; ophanging met schroefveren (basis Grand Cherokee).

Wrangler 3 « JK » (2007) : Volledig herzien ; komst van een diesel (VM 2.8-160 pk)en en vierdeursversie « Unlimited » met langere wielbasis.