Johan Kristoffersson nam de beste start en daarna werd hij niet meer bedreigd.

Op het technische circuit in het Letse Riga, toonde wereldkampioen rallycross Johan Kristoffersson nog maar eens dat hij dit jaar veruit de sterkste is. Nadat de VW-rijder zijn halve finale domineerde, reed hij in de finale onbedreigd naar de overwinning. Zijn 8ste zege op 9 manches dit seizoen. Enkel Sébastien Loeb kon de Zweed verslaan in Mettet.

Kristoffersson voor Ekström en Loeb: VW, Audi en Peugeot waren op het podium vertegenwoordigd.

« Mijn start in de finale was perfect, net als in de halve finale, toen ik even vreesde dat Mattias Ekström de deur dicht zou gooien. Vanaf de tweede bocht was ik bevrijd en kon ik me concentreren op het rijden van strakke lijnen, » aldus Kristoffersson, die al uitkijkt naar de race in het Amerikaanse Austin. « Ik ben nog nooit in de USA geweest. Bovendien is het een nieuwe omloop. Dat wordt weer een nieuwe uitdaging. »

Mattias Ekström reed beheerst naar de tweede plaats, ongetwijfeld het hoogst haalbare. Sébastien Loeb was de snelste van de drie Peugeots in de finale. De Fransman heeft wel de snelheid, maar de Peugeot is gewoon iets minder snel in de start dan de VW’s.

De start van de halve finale was onstuimig. Bakkerud zat in de tang bij Timmy Hansen en Sébastien Loeb.

Niklas Grönholm strandde net naast het podium, voor de broers Timmy en Kevin Hansen.

Petter Solberg was weer ongelukkig in Riga.

Petter Solberg strandde in de halve finale, nadat hij bij de start in de vangrail knalde. Ook Timur Timerzyanov en de twee Renaults van Prodrive, bemand door Doran en Chicherit, eindigden in de halve finale, waarin Andreas Bakkerud bij de start in de tang genomen werd door de Peugeots van Loeb en Timmy Hansen. De Noor haalde daardoor de finale niet.

Reinis Nitiss werd Europees kampioen voor eigen publiek.

In Riga stelde Reinis Nitiss met een klinkende overwinning zijn eerste Europese titel veilig. Anton Marklund, derde in de race achter Cyril Raymond, werd tweede in het kampioenschap.

(foto’s Johan Hendrickx)