België krijgt dit jaar opnieuw de kans een manche van het FIA Wereldkampioenschap Rally te organiseren. De Renties Ypres Rally werd deze vrijdag in de WRC kalender voor 2021 opgenomen. De exacte datum werd nog niet bevestigt, maar de wedstrijd zal in augustus plaatsvinden ter vervanging van die in het Verenigd Koninkrijk.

In 2020 werd Ieper eveneens tot WRC-status gepromoveerd, maar de wedstrijd werd toen afgelast vanwege de Covid19 pandemie.

 

Jona Siebel, algemeen directeur van WRC Promotor, benadrukt dat Ieper een aantrekkelijke uitdaging vormt voor teams, piloten en bijrijders.

« Ieper is al meer dan een halve eeuw een van de belangrijkste hoekstenen van de Europese rallysport », verklaart hij. « De promotie naar het Wereldkampioenschap Rally maakt het een van de meest geduchte uitdagingen van het seizoen en ik ben blij dat het kampioenschap na de gebeurtenissen van vorig jaar eindelijk naar België komt. De valstrikken op smalle wegen met brede grachten en een aantal nachtelijke proeven en de weersomstandigheden zullen de fans veel spektakel bieden. »

 

« De Covid-19 pandemie vormde een uitdaging bij het opstellen van de kalender voor 2021, » vervolgt Yves Matton, rally-directeur bij de FIA. « We wisten dat we in het nieuwe jaar misschien nieuwe problemen zouden krijgen. Bobby Willis en zijn team hebben hard gewerkt om de WRC naar Noord-Ierland te brengen en we zijn erg teleurgesteld dat er dit jaar geen rally is in het Verenigd Koninkrijk. De Renties Ypres Rally Belgium zal de kans krijgen om hem te vervangen na de poging van afgelopen november. Dit evenement zal het DNA van de rally in de verf zetten met een route die Ieper verbindt met Spa-Francorchamps, twee emblematische locaties van de Belgische autosport. Ik kijk er naar uit. »

Afgelopen oktober werd Renties Ypres Rally Belgium genomineerd op de reservelijst voor 2021. Alain Penasse, voorzitter van organisator Club Superstage, gaf aan dat de rally klaar was om zijn plaats op de kalender in te nemen.

« Vorig jaar hebben onze vrijwilligers bewezen dat ze zich snel kunnen aanpassen om in korte tijd een WRC-evenement te organiseren », zei hij. « Helaas kon dit niet gebeuren, maar we zullen met veel plezier midden augustus voor het eerst als gastheer optreden voor het WRC. We zullen de grote lijnen van het schema van vorig jaar gebruiken. Het werd duidelijk gewaardeerd door de deelnemers, want we hadden een indrukwekkende deelnemerslijst met 140 inschrijvingen voor de editie 2020. »

 

De principiële overeenkomst tussen WRC Promotor en Renties Ypres Rally Belgium is onderworpen aan het akkoord van de FIA en de ASN (nationale sportautoriteit).