501 Km Entre Meuse et Escaut, Route des Contrebandiers en Ronde WaPi op het programma

Terwijl talrijke Belgische organisaties moeite hebben om een kwantitatief voldoende sterk deelnemersveld bij elkaar te krijgen konden van de meeste wedstrijden van de Challenge des Hauts de France een mooi aantal deelnemers verwelkomen. Sommigen warens zelfs volzet. Dat succes heeft enkele Belgische organisatoren op ideeën gebracht, onder anderen twee van hen die we regelmatig over de grens aan het werk zien: Claudy Content, overigens ook laureaat met Jean-Paul Pilips van de Challenge des Hauts de France in de categorie GT-Amateurs, en Benoît Stéphenne, die een grote rol speelde in het succes van Bernard Verstraete in de categorie Experts.

Claudy Content en Benoît Stéphenne organiseren in het kader van de Challenge des Hauts de France 2019.

Claudy Content krijgt de eer het seizoen te openen op 2 maart met zijn 501 km, nog steeds gebaseerd in Andenne maar voortaan ‘Entre Meuse et Escaut’ genaamd. De sympathieke snor leidt zijn deelnemers van Andenne door de provincies Namen en Henegouwen, met een pauze in Condé sur Escaut (ten Noorden van Valenciennes) vooraleer naar Andenne terug te keren via Fleurus.

Benoît Stéphenne zal de voorlaatste afspraak van het jaar voor zijn rekening nemen met de Ronde Wapi in Doornik op 22 september. Ook deze wedstrijd maakt een uitstapje over de grens in Noord-Frankrijk.

De andere Belgische wedstrijd die opgenomen wordt in de ruime kalender van negen wedstrijden is de Route des Contrebandiers, een manche van de Belgian Oldtimers Trophy (BOT).

Na de afgelasting van de HaBraNa Tour in september hopen Jean-Pierre De Decker en Philippe Van Roy meer volk aan te trekken voor de Route des Contrebandiers 2019. (foto C. Van den Eynde)

Verder verwelkomt deze mooie challenge de terugkerende Histo Flandres, die dit jaar een pauze in had gelast zodat Valentin Charlier zich op zijn studies kon concentreren. De Route des Eoliennes daarentegen staat niet op de kalender, Jean Lemaître doet het even rustiger aan na twee edities.

De organisatoren van de Challenge des Hauts de France zijn zich bewust van het belang van de promotie van hun competitie en stellen nu al hun kalender 2019 voor zodat Belgische liefhebbers ook eens met andere speelterreinen kunnen kennismaken in een streek die het verdiend om ontdekt te worden. Het is er aangenaam vertoeven en de verwelkoming is er vaak zeer enthousiast. (Bernard Verstraete)

De kalender:

Zaterdag 2 maart: 501 Km Entre Meuse et Escaut (Andenne – Condé-sur-Escaut/F – Andenne) – Org. Claudy Content – Telt eveneens mee voor de Challenge Revival

Zaterdag 23 maart: 4e Classic Flandres ARtois Opale (FARO) (Doullens – Frévent – Avesnes-le-Comte/F62-80) – Org. François Devos (https://classicfaro.jimdo.com/)

Zaterdag 27 april: 6e Entre Deule et Lys (EDEL) (Arras – Bapaume/F-62) – Org. Thierry Dugrain (https://nordcar.jimdo.com/)

Zaterdag 18 mei: 3e HistoFlandres (Flandre Intérieure/F59-62) – Org. Valentin Charlet & Patrick Charlet

Zaterdag 8 juni: 7e Ronde Cartographique d’Aire-sur-la-Lys/F62-59 – Org. François Lermytte (Francois Carto)

Zaterdag 29 juni: 5e Route des Contrebandiers (streek van Chimay en Vervins/F02) – Org. Jean-Pierre De Decker – Telt eveneens mee voor de BOT

Zaterdag 31 augustus: 6e Rando Auto Rétro (RAR) de la Haute-Somme/F80-02 – Org. Guy Lenglaert (www.arar80.fr)

Zondag 22 september: 6e Ronde WaPi (Tournai + Wallonie Picarde) – Org. Benoît Stéphenne (https://sites.google.com/site/rondewapi/) – Telt eveneens mee voor de BOT

Zaterdag 12 oktober: 10e Rallye Carto de la Vallée de l’Aa/F62 – Org. Christophe Lanoy

Algemene info over de Challenge des Hauts de France: https://challengecarto596280.jimdo.com/

De wedstrijden van de Challenge des Hauts de France onderscheiden zich in het algemeen door de opmerkelijke organisatie met ordelijke wagenparken en aangename start- en aankomstlocaties. (foto F. Leroux)