3 dagen rijden in Lorraine en Elzas aan een zeer redelijk tarief

Cédric Pirotte zit nooit om ideeën verlegen. Vorig jaar lanceerde hij een oriëntatie wedstrijd van het type « mini-marathon » over drie dagen: de Classic Marathon CALVA. CALVA is de afkorting van Champagne-Ardenne – Lorraine – Vosges – Alsace. Een heel programma!

Uiteraard is de wedstrijd gericht op deelnemers die er niets op tegen hebben drie dagen op rij enkele uren in hun wagen door te brengen. Gepland van zaterdag 28 tot maandag 30 april (dinsdag 1 mei is uiteraard een feestdag om te recupereren) loopt de wedstrijd over zo’n 1500 km in totaal (1275 voor de ‘Randonneurs’ categorie) met onderweg de beklimming en afdaling van een dertigtal lage cols. Het parcours zal evenwichtig zijn en de secties variëren van 100 tot 200 km in lengte voor een maximale rijtijd van 2 tot 4u met telkens een pauze van 15 tot 60 minuten.

Ook al trekken mooie klassiekers als de Jaguar Type E van Van Campenhout de meeste aandacht van het publiek, …

De eerste editie vorig jaar werd unaniem gesmaakt en talrijke deelnemers gaven aan dit jaar opnieuw van de partij te zijn.  Zij hebben ongetwijfeld goede herinneringen overgehouden aan de prachtige wegen en adembenemende landschappen. Cédric Pirotte weet de zones te vinden waar het aangenaam en rustig rijden is. Zijn doel is plezier beleven in een gezellige sfeer. Daarom wordt het roadbook niet al te moeilijk gemaakt. Voor wie het nog rustiger wil is er de ‘Randonneurs’ categorie, voor wie het een drie dagen durende rondrit is. Het sportievere aspect is weggelegd voor de ‘Marathon’ deelnemers op het einde van iedere wedstrijddag. Cédric heeft enkele bossen en cols gevonden waar de oriëntatiespecialisten en beste piloten hun talent kunnen tonen.

De start wordt gegeven in Martelange en de draaischijf van de wedstrijd wordt de Franse stad St-Dié des Vosges. De aankomst vindt plaats tussen Bastogne en Martelange na een finale waar de « experts » goed geconcentreerd moeten blijven.

« Deze marathon doet denken aan wedstrijden van vroeger waar de deelnemers met talrijke parameters rekening moesten houden », legt Cédric Pirotte uit. « De piloot moet zijn inspanning goed indelen en rekening houden met vermoeidheid en de mechaniek. Hij moet constant op zijn hoede zijn voor de talrijke valstrikken en de lengte van het parcours zal een bepalende factor zijn, net als de veranderingen van ritme tussen de « relax » en verbinding gedeeltes en de sportievere sectoren! Voor de navigator gaat het erom geconcentreerd te blijven op het roadbook en de uitgetekende kaarten, maar ze zullen uitvergroot worden voor een beter leescomfort. »

… toch zijn modernere wagens zoals Fiesta ST van Geoffrey Bougard ook welkom in de Marathon CALVA.

Het inschrijvingsbedrag is redelijk voor dit soort wedstrijden over lange afstand die een grote voorbereiding vereisen. Het ontbijt van de eerste dag en de afsluitende maaltijd tijdens de prijsuitreiking zijn in de prijs inbegrepen. Voor de rest zijn de deelnemers vrij om zelf hun hotel en restaurant te kiezen, ook al heeft de organisator overeenkomsten en reservaties ter beschikking. Omwille van logistieke redenen en om de rust van omwonenden te respecteren wordt het aantal deelnemers beperkt tot 25 (alle categorieën samen). Op deze manier blijft het evenement gezellig maar toch sportief en kwalitatief!

Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. De inschrijvingen worden afgesloten op 1 april, aarzel dus niet om u in te schrijven als u zich aangesproken voelt. Deze Classic Marathon CALVA is ongetwijfeld op weg om een referentie te worden in de oriëntatie rally’s op internationaal niveau, een niet te missen wedstrijd. Wagens van alle types en leeftijden zijn toegelaten, met uitzondering van competitiewagens. (B. Verstraete)

Info: Cédric Pirotte 0471/622.116 – promorgaevents@gmail.com

Alle details over het parcours op www.timechrono.be/calva/