Duizenden rallyfans, waaronder heel wat Belgische supporters, genoten in het zonovergoten Saarland van de openingsproef van de Rally van Duitsland. Nadat Sébastien Ogier vanochtend 1 tiende van een seconde sneller was op de shakedown, repliceerde Ott Tänak vanavond met de snelste tijd op de eerste echte klassementsproef van de wedstrijd, verreden op exact hetzelfde parcours als de shakedown. Op de 5,20 km lange openingsproef was de Toyota-rijder 0″8 sneller dan zijn dichtste achtervolger, de Spaanse asfaltspecialist van Hyundai, Dani Sordo.

« Aangezien we vandaag de shakedown reden op exact dezelfde proef, waren de verschillen, zoals verwacht, heel klein. De auto voelde goed aan en ik vond snel mijn draai op asfalt. Ik was wel een beetje verrast dat de proef er op bepaalde plaatsen veel vuiler bij lag dan deze ochtend, » vertelde Tänak.

Sébastien Ogier strandde op de derde plaats op 0″9, gevolgd door onze landgenoot Thierry Neuville, die zich uitstekend voelt in de Hyundai i20 R5. Over zijn achterstand in het kampioenschap maakt Neuville zich in elk geval nog geen zorgen. « Ach, we tegen wie we strijden en dan besef je dat elke rally erg moeilijk zal zijn. Vorig jaar stonden we er op dit moment een stuk beter voor, maar dan ging het fout in Turkije, zowel voor Seb als voor mezelf. Kijk, het kampioenschap is nog lang. Er is nog niets beslist. »

Kris Meeke en Jari-Matti Latvala maakten de Top 6 vol met hun Toyota’s, voor Esapekka Lappi en Andreas Mikkelsen, die pas de 9de tijd klokte: « Ik had iets geraakt en nam uit vrees voor een lekke band even wat gas terug, » verklaarde de Noor zijn matige tijd.

 

Van de Belgen met een R5 scoorde Guillaume de Mevius de beste tijd: 23ste algemeen op 13″5 van de scratch, gedeeld de 12de tijd in R5 met Adrien Fourmaux, die genavigeerd wordt door onze landgenoot Renaud Jamoul. Sébastien Bedoret, aan de start met de Fabia R5 Evo van SXM, moest amper 0″2 toegeven op de Mevius. Pieter Tsjoen, voor de gelegenheid genavigeerd door Pieter Vyncke in de Skoda Fabia R5 van zijn eigen team Pieter Tsjoen Racing, klokte de 28ste tijd op 16″4. Daarmee deed hij een plaats en 1″6 beter dan Pieter-Jan Michiel Cracco, die kennis kon maken met zijn nieuwe Skoda Fabia R5 Evo.

Standings after 1 of 19 special stages:

1. Tänak/Järveoja (EST/EST) Toyota Yaris WRC 2:39.4 minutes
2. Sordo/Del Barrio (ESP/ESP) Hyundai i20 Coupe WRC + 0.8 sec
3. Ogier/Ingrassia (FRA/FRA) Citroën C3 WRC + 0.9 sec
4. Neuville/Gilsoul (BEL/BEL) Hyundai i20 Coupe WRC + 1.0 sec
5. Meeke/Marshall (GBR/GBR) Toyota Yaris WRC + 1.4 sec
6. Latvala/Anttila (FIN/FIN) Toyota Yaris WRC + 1.6 sec
7. Suninen/Lehtinen (FIN/FIN) Ford Fiesta WRC + 1.9 sec
8. Lappi/Ferm (FIN/FIN) Citroën C3 WRC + 1.9 sec
9. Mikkelsen/Jæger (NOR/NOR) Hyundai i20 Coupe WRC + 2.5 sec
10. Greensmith/Edmondson (GBR/GBR) Ford Fiesta WRC + 3.0 sec