Petter Solberg was heer en meester in Mettet.

Op het zonovergoten Circuit Jules Tacheny in Mettet heeft Petter Solberg de openingsdag van World RX gedomineerd. De Noorse VW-rijder heeft echter zeker nog geen gewonnen spel, want de Peugeots zijn ook bijzonder snel. In Q2 werd Solberg in de voorlaatste ronde voor de jump schitterend uitgeremd door Timmy Hansen, maar de snelste tijd in Q2 was voor Mattias Ekström. Het belooft razend spannend te worden zondag, want zowel Audi, VW als Peugeot hebben de snelheid om de Belgische manche van World RX te winnen.

In Q2 vochten de Peugeots een rechtstreeks duel uit met de VW’s.

Petter Solberg voert voorlopig het klassement aan, voor Mattias Ekström en Timmy Hansen. Sébastien Loeb volgt op de vierde plaats.

« Ik had een dosis geluk in Q2, want bij de start raakte ik de vangrail en ik zag dat Johan Kristoffersson buitenom trachtte te komen. Bij die tik tegen de vangrail plooide ik de stuurinrichting. Ik vreesde dat de ophanging zou breken op de hobbelige stroken, maar de wagen hield het vol tot de finish, al moest ik Timmy Hansen bij het uitkomen van de joker nipt voor laten gaan, » aldus Solberg.

Mattias Ekström gelooft nog in een zege op zondag.

Volgens Mattias Ekström zat er meer in, maar de Audi-rijder werd niet gediend door de omstandigheden: « In de eerste reeks werd ik een beetje opgehouden door Hansen en bij de start van de tweede manche had ik de binnenste lijn, maar ik miste mijn start, waardoor ik weer in het tumult terecht kwam. Ja, we hebben de snelheid, maar ik heb het nog niet kunnen tonen. Afspraak morgen, » lachte de Zweed.

Timmy Hansen, voorlopig derde, was heel tevreden met zijn overwinning in een rechtstreeks duel met Petter Solberg. « We gingen zij aan zij naar de remzone voor de jump. Ik zat aan de binnenkant en gelukkig gaf Petter me deze keer iets meer ruimte dan vorig jaar in de finale. Zo hoort het te zijn: spannend en sportief. Ik vind het geweldig dat drie verschillende merken in de Top 3 staan. Het zal nog een mooie tweede dag worden hier in Mettet, » verklaarde Timmy Hansen, die zich erg goed voelde aan het stuur van zijn 208.

Voor WK-leider Johan Kristoffersson wil het voorlopig nog niet lukken. In de eerste manche moest hij in de start aanpikken bij de Peugeot van Timmy Hansen, terwijl hij in Q2 in het startgeweld naar buiten werd gedwongen, waardoor hij als vijfde moest aanpikken. In de tussenstand na twee reeksen volgt hij pas op de 5deplaats.

François Duval in gevecht met Niclas Grönholm.

Na een problematische eerste reeks, heeft François Duval een knappe tweede manche afgewerkt met zijn Audi. In de warm-up en tijdens de eerste reeks, haperde de motor bij het schakelen door een defecte sensor. Het euvel kon pas opgelost worden toen René Verbist het wisselstuk ging ophalen in het atelier in Mons. De thuisrijder staat voorlopig op de 11deplaats, goed voor een plaats in de halve finales morgen.

In RX2 sluit Guillaume De Ridder de openingsdag af op de derde plaats, achter Vasily Gryazin en Ben-Philip Gundersen. De rijder uit Nijvel had zeker de snelheid om vooraan te eindigen, maar telkens kwam hij na een matige start in het peloton terecht, wat tijd kostte.

Guillaume De Ridder.

In Euro RX heeft Cyril Raymond, titelhouder in RX2, zijn debuut bij de Supercars niet gemist. De jonge Fransman showde zijn klasse met twee snelste tijden. Reinis Nitiss staat op een tweede plaats na twee heats, voor Jean-Baptiste Dubourg. Anton Marklund, de titelverdediger, volgt op de 4deplaats na een erg spectaculaire Q2, waarbij hij dwars voor het veld kwam te staan. Michaël De Keersmaecker volgt op de 12deplaats met zijn Ford Fiesta.

Cyril Raymond maakte indruk in Euro RX.

Michaël De Keersmaecker heeft nog twee foutloze reeksen nodig om zich te plaatsen voor de halve finales.

 

 

Steve Volders domineerde de strijd bij de Touringcars in de 4 reeksen.

Bij de TouringCars zette Steve Volders in de eerste en de derde reeks de snelste tijd op de tabellen. Na de vier kwalificatiemanches heeft de Ford-rijder de leiding in handen. De piloot uit Zonhoven kan morgen wel eens de Belgische driekleur laten schitteren bij de achterwielaandrijvers. Filip Baelus is na de vier manches uitgeschakeld voor de halve finales.

Foto’s Johan Hendrickx