Het was een van de typische eigenschappen van de vroegere Marathon de la Route: de deelnemers reden zowel overdag als ’s nachts en dat maakte van de proef een ware helletocht. Uiteraard kan dat vandaag niet meer, maar toch wordt er ook deze editie nog ’s nachts gereden. In de Liège-Rome-Liège 2018 wordt de start zaterdagavond 9 juni om 21u30 in Spa gegeven, voor een rit die de dag erop, op zondag, eindigt rond de klok van 17u00. Er staat nog zo’n ‘donkere’ etappe op het menu, met start na het diner op de legendarische Col du Turini op woensdag 13 juni en die finisht even na middernacht naast Sanremo.

Uiteraard is niet iedereen 100% gerust in die nachtelijke proeven, want rijden in de duisternis is mogelijk niet voor iedereen een courante opgave. Maar niets van dat alles… “Primo, is het interessant te weten dat bij de deelnemers van vorig jaar, niemand problemen had met de proeven die in de duisternis zijn verreden”, legt Jean-François Devillers, de organisator uit. “Voor de editie 2018, hebben we alles nog beter vorm gegeven. We gaan dan ook geen 20 uur non non-stop rijden! Er zijn pauzes voorzien, er is geen CH op zondagochtend en de deelnemers kunnen die etappe op hun eigen ritme rijden.”

« We moeten de spirit van Liège-Rome-Liège behouden en dat is niet zomaar een rally in de Ardennen” aldus Joseph Lambert, de man van het parcours. “Het is geen opeenvolging van CH en verbindingsritten. Tijdens de eerste nacht zijn er pauzes van 30 à 45 minuten, met onder meer ook een warm soepje. De corijder kan het stuur nemen en er kan ook even gestopt worden om te rusten. Zij die willen, kunnen drie uur rusten in een hotel in het Groothertogdom Luxemburg of elders, want de 20 uur voorzien om de proef af te werken, moet ruimschoots volstaan.

Met deze verduidelijkingen moeten de laatste twijfelaars zeker over de eindmeet getrokken kunnen worden!

Bron: Persbericht