De derde en laatste wedstrijddag heeft geen verandering gebracht: Sébastien Ogier behaalde in Portugal zijn tweede overwinning in het seizoen na zijn zege in de Monte-Carlo. Met een Ford Fiesta WRC waarover hij zich dit weekend zeer tevreden toonde maakte de Fransman zaterdag het verschil en sloeg een beslissende kloof op Thierry Neuville, meer dan ooit zijn tegenstander in de strijd voor de wereldtitel.

Tweede overwinning van het seizoen voor Ogier, de leider in het kampioenschap. Foto @World/M-Sport

Ondanks een niet al te beste start voor Thierry Neuville vrijdagochtend zette de leider van het Hyundai team de scheve situatie recht door zich in de kopgroep te plaatsen. Een kopgroep die vrijdagavond deels uitgedund werd door de opgave van Kris Meeke, die een wiel af reed, de koprol van Latvala en de technische problemen van Paddon.

Neuville hoopte zondag het vijftiental seconden te overbruggen dat het scheidde van de leider maar begreep al snel dat hij Ogier niet kon verontrusten. Hij concentreerde zich dan ook op de Power Stage waar hij vier bonuspunten behaalde, enkel Tänak toonde zich sneller op de afsluitende proef van Fafe. Ogier scoorde het meeste punten (25+1) maar Neuville (18+1) werkte zich op naar de tweede plaats in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Thierry Neuville zette opnieuw een schitterend resultaat neer. Foto Hyundai Motorsport GmbH

Dankzij Dani Sordo, het hele weekend snel en regelmatig, deed Hyundai een uitstekende zaak in het constructeurs kampioenschap met twee wagens op het podium.

Twee teams op het podium: uitstekend weekend voor de Koreaanse constructeur. Foto Hyundai Motorsport GmbH

De wagen van Ott Tänak werkte niet helemaal mee en de Est moest zich tevreden stellen met de vierde plaats voor Craig Breen die opnieuw de beste Citroën piloot was en zijn abonnement op de vijfde plaats vernieuwde.

In het Toyota kamp kende enkel Hänninen een probleemloze wedstrijd wat hem een zevende plaats opleverde, achter Evans. Op pure snelheid moest hij echter zijn meerdere erkennen in Latvala, maar ook in debutant Lappi die tiende eindigde na enkele uitstekende tijden, onder andere een vierde tijd op de Power Stage.