Eerste Marathonwedstrijd binnen een nagelnieuw VAS kampioenschap

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Dat zegt het spreekwoord. Maar binnen de regionale autosport hebben we een nieuw seizoen en een nieuw kampioenschap. De Ronde door Vlaanderen opent het VAS-kampioenschap « Marathon ».

Verleden jaar eindigden Benoit Stéphenne en Michaël Demortier 3de. Dit jaar de favorieten?

Voor de routiniers zijn er weinig geheimen. Immers, in de afgelopen jaren evolueerde de Ronde door Vlaanderen (buiten kampioenschap) en werd de marathon-formule stevig getest. Voor de leken toch even een woordje uitleg. De Marathon discipline zal niet geheel vreemd aanvoelen. Er is immers een verwantschap met andere oriëntatieritten zoals Rittensport, Classic en Regularity. In grote lijnen blijft het opzet hetzelfde, nl. een ‘geheim’ roadbook afwerken, waarbij er diverse controlepunten moeten worden aangedaan. Dat alles gekruid met een tijdselement waarbij trajecten aan bepaalde gemiddeldes dienen te worden afgelegd, en net daar zit het verschil. Want met een gemiddelde van 49,99 km/u ligt dat een aardig stuk hoger dan bij Classic en Rittensport (36 km/u). Let wel, het blijft een wedstrijd op de openbare weg en dus zal de snelheid nooit hoger liggen dan de wettelijk toegelaten snelheid! Bovendien hebben de wedstrijden een minimum van 300 km, gaande tot 550 km en dat maakt ze ook een stuk langer dan de andere oriëntatieritten. Een laatste verschil is dat enkel de klassen Youngtimer en Oldtimer aan de start komen.

Philippe Dupan kan voor spektakel zorgen.

Autostal Hemicuda organiseert dus op zaterdag 11 februari 2017 zijn ‘Ronde door Vlaanderen’. Bij de organisatie wil men kwijt dat het parcours ongeveer 450 km zal bedragen. Om het geheel beheersbaar te houden staat er een maximum op het aantal inschrijvingen ttz. 50 teams en momenteel zijn hiervan al 41 plaatsen ingenomen. Daaronder bevinden zich vooralsnog niet de Youngtimer winnaars van vorig jaar. Toen haalde de Peugeot 104 ZS van Guy Lenglaert en Christophe Berteloot het van Mario Varrewaere en Bjorn Clauw (Audi Coupé). De laatstgenoemden tekenen wel present en zullen op revanche uit zijn. Maar ook Jan Eysermans en Wim Poulmans (Subaru Impreza GT Turbo), Youngtimer podiumgangers van vorig seizoen, zullen alvast een optie op de titel willen nemen met een goed resultaat.

Kan Jurgen Debruyne met Anton Dupan in de rechter stoel een hoofdrol spelen?

De algemene winst en het podium waren vorig jaar een complete zaak van de Oldtimer klasse. Maar Eddy D’Hoe en Bjorn Vanoverschelde staan nog niet op de lijst en het is dus onduidelijk of ze hun beker zullen verdedigen. Hetzelfde geldt voor de nummers twee van vorig jaar, Filip De Munck en jongere broer Jens Vanoverschelde. Als zij niet opdagen dan liggen de beste kaarten in handen van het derde podiumduo van vorig seizoen en dat was Benoit Stéphenne en Michaël Demortier (Opel Ascona). Toch blijven er nog vele zege-aspiranten over. Denken we maar even aan Babeliowsky-Jaeken, Philip en Aswin Pyck, Velghe en Verdonck, Jurgen Debruyne en Anton Dupan… om er maar enkele te noemen.

Verleden jaar was de Peugeot 104 ZS van Guy Lenglaert en Christophe Berteloot de beste bij de Youngtimers.

Alles kan gevolgd worden vanuit het wedstrijdcentrum, dat na enkele jaren onderbreking opnieuw gelegen is in Domein De Palingbeek, Palingbeekstraat 18 in 8902 Ieper. Zaterdag 11 februari zal daar om 9u30 de eerste wagen starten. Daarna wordt het vertrek gegeven met een interval van een minuut. Omstreeks 23u30 verwacht men de podiumceremonie en weten we wie de eerste leider ooit wordt in een VAS Marathoncompetitie.

Foto’s Jeff Moons