Andreas Mikkelsen kon niet beter beginnen aan zijn eerste rally met een Hyundai i20 WRC. De Noor sluit bij zijn debuut voor het Hyundai team de eerste dag van de Rally van Catalonië, die vooral op onverhard gereden werd, als leider af. Sébastien Ogier volgt in zijn Fiesta WRC op maar 1.4 seconden na een scratch op de laatste etappe van vandaag, Terra Alta. De derde plaats is in handen van Kris Meeke.

Achter de Noord-Ierse Citroën piloot volgen de Fiesta’s van Ott Tänak en Mads Ostberg en de Hyundai van Dani Sordo. Na een eerste ronde die gekenmerkt werkt door een foute bandenkeuze ligt Thierry Neuville op de zevende plaats op 12.8 van Mikkelsen. Onze landgenoot hield de kloof met Ogier gelijk tijdens de tweede ronde en de twee worden gescheiden door 11.4 seconden. Juho Hänninen (Toyota Yaris), Stéphane Lefebvre (Citroën C3) en Esapekka Lappi (Toyota Yaris) vervolledigen de top 10.

Deze zaterdag staan er zeven asfaltproeven op het programma voor 122 kilometer. De deelnemers krijgen twee maal de proeven van El Montmell (24,4 km), El Pont d’Armentera (21,3 km) en Savallà (14,1 km) en een show-proef in Salou voorgeschoteld.