Yves Matton staat positief tegenover het FIA project voor het WRC 2017

Zoals u weet bereidt het Wereldkampioenschap Rally zich voor op een kleine revolutie in 2017 met de komst van een nieuwe generatie krachtigere, indrukwekkendere en meer performante WRC’s.

Er lijkt nog een andere belangrijke wijziging op til want de FIA overweegt sterk om het principe van twee genomineerde teams per wedstrijd voor het Constructeurs Kampioenschap te laten vallen.

We hadden het eerder al over dit project en in tegenstelling tot wat andere media beweren zou er geen stap naar drie genomineerde wagens gezet worden, waarvan de twee beste weerhouden worden, maar wel een oplossing die nog « eenvoudiger » is.

« Het project waarover wij nu spreken, omvat dat de twee eerste wagens van een merk punten kunnen behalen. Er is dus een verschil. » bevestigde Yves Matton ons. De Directeur van Citroën Racing legt uit: « Het doel van deze maatregel is ook het introduceren van nieuwe piloten in het kampioenschap. Als men er in slaagt een regel op te stellen die het mogelijk maakt meer piloten in het WRC te krijgen, moet dit uiteraard ondersteund worden. »

In de mate waarin deze regel het toelaat zouden de verschillende constructeurs makkelijker een kans kunnen geven aan nieuwe piloten en jongeren. Het systeem biedt dus enkel voordelen.

Toyota en Hyundai hebben al bevestigd dat ze in 2017 in iedere wedstrijd drie WRC’s willen inzetten. Volkswagen doet al enkele jaren hetzelfde, en Citroën zal ongetwijfeld ook de stap zetten om zo een kans te geven aan één of meerdere jongeren. Wat Ford betreft zou het ons verbazen als Malcolm Wilson niet minstens drie Ford piloten aan de start krijgt…

En voor iedere constructeur is er geen enorm verschil tussen de investering voor drie of vier wagens.