De 30ste Titanicrit trapt de tweede seizoenshelft af van het VAS regionale rittensportseizoen. Op zich is het een buitenbeentje want de rijders besloten het eerste deel in juni met… de Titanicrit! Toen ging het echter om de wedstrijd in Kasterlee. Nu speelt alles zich af in Rijkevorsel.

In de Rittensport worden de klassen ingedeeld naargelang de gebruikte navigatiesystemen. In het seizoen 2016 staat de teller op halfweg. Een overzicht van de situatie.

Patrick Holemans en Johnny Champagne, leiders in de Sport klasse. (foto J. Moons)

Patrick Holemans en Johnny Champagne, leiders in de Sport klasse. (foto J. Moons)

Binnen de moeilijke klasse Sport zijn de toppers aan elkaar gewaagd. De verschillende ritten werden tot nu toe door de lokale specialisten gewonnen, van de verrassingswinnaar Tobi Vandenberghe, genavigeerd door Bjorn Vanoverschelde, in het West-Vlaamse Lauwe nabij Kortrijk (Tierenteynrit), over de West-Vlaamse broers Bart en Bjorn Buysse in Deerlijk (Leeuwenrit) tot Patrick Holemans en Johnny Champagne in de eigen Titanicrit in Kasterlee. De leiding in de tussenstand is voor het duo Holemans-Champagne.

Bart en Bjorn Buysse (foto J. Moons)

Bart en Bjorn Buysse (foto J. Moons)

Binnen de instapklasse Recreatie is de strijd om de ereplaatsen dichter. Francky Meyfroot sloot met dochter Amelieke het voorjaar af met de winst in de Titanicrit. Eerder had slalommer Peter Wellens, bijgestaan door Edith Hoogwijs, zijn eerste recreatiezege behaald in Deerlijk terwijl Patrick Rosiers en zoon Robin het recreatieseizoen openden met winst in Lauwe. Maar vooraan in het kampioenschap prijken de regerende kampioenen Gwendoline Leunens en Patrick Fleurackers op de eerste plaats. Met een totaal van 123 punten staan die voorlopig wat los van de achtervolgers, Francky Meyfroot en Maarten en Stefaan Hoirelbeke, die allen met 115 punten genoteerd staan.

x-1602-tier-moons-90

En dan is er nog de klasse Toerisme. Daar zien we vooral een strijd tussen de vaste waarden. Karel en Korneel Vandoorn scoorden onmiddellijk de winst in de openingsronde in Lauwe, maar konden in de Leeuwenrit en de Titanicrit niet meer bevestigen. Toch zijn de 126 punten die ze verzamelden voldoende om de leiding in de tussenstand voor hun rekening te nemen. Jan Eysermans en Wim Poulmans, de regerende VAS-kampioenen in de Subaru Impreza, staan met winst in de Leeuwenrit en 115 punten op de derde plaats. Zij dienen echter Johan Claeys en Werner Pessendorffer, zonder winst of podium maar wel met 117 punten, voor zich te dulden.

De wedstrijd telt uiteraard mee voor het VAS regionale kampioenschap, maar er kunnen ook punten worden geraapt voor het provinciale (PAK) kampioenschap Antwerpen. De organisatie van Rijkevorsel steunt bovendien ook een goed doel. Vorig jaar namen Mario Dedoninck en Vasser Eddy Tips deel aan de Allgau-Orient Rally, een internationale rondrit die onderweg hulpgoederen afleverde bij de minst bedeelden. Zo passeerde de karavaan vorige keer Roemenië, Bulgarije, Turkije, Israel en Jordanië en werden o.a. weeshuizen bedacht met cadeautjes. Voor 2017 voorzien Dedoninck en Tips een nieuwe deelname, met een volledig Belgisch team. Door de oorlogssituatie in Syrië zal de rit deze keer beperkt worden tot Zuidoost-Europa en Turkije. Maar ook nu rekenen ze op de steun en solidariteit van allen! Tijdens de Titanicrit kan u het team, de wagens en de betrokkenen komen bezoeken.

De deelnemers staat in de wijde omgeving van Rijkevorsel een rit van ongeveer 100 kilometer, in twee delen, te wachten. Op zaterdag 1 oktober wordt de start van de eerste wagen voorzien om 19u01. Dat gebeurt in De Pastorij, op het Dorpsplein in Rijkevorsel. Daar worden ook de allereerste deelnemers opnieuw verwacht op het einde van de wedstrijd, maar dan zal het al tegen middernacht lopen. De prijsuitreiking staat gepland om 1u00 in de nacht.

Tussenstanden en alle info vindt u op: http://www.titanic.be