22 jaar na de overwinning van Sylvain Polo met zijn Maxi Mégane in de Rallye des Géants was het gespreksonderwerp in Noord-Frankrijk vorig weekend een andere Polo, de GTI R5 bestuurd door William Wagner en Quentin Gilbert.

Beide piloten kwamen hun wagens testen voor de Rallye du Touquet en boden het publiek een secondenstrijd aan onder een stralende lentezon. Een strijd die helaas voortijdig beëindigd werd door een stuurfoutje van Gilbert zondagochtend.

De weg naar de zege lag open voor Wagner die de wedstrijd afsloot met meer dan drie minuten voorsprong op Eric Mauffrey, die zaterdag slachtoffer was van een lekke band. Het derde podiumtrapje werd ingenomen door Laurent Bayard en zijn onverslijtbare Corolla WRC.

Voor David Salanon, die naar het Noorden getrokken was om punten te sprokkelen voor de Coupe de France, was de wedstrijd al snel afgelopen toen hij na 300 meter op KP1 in een gracht dook. Vic Heuninck deed het een stuk beter en eindigde vijfde algemeen en eerste in A8!

In de VHC nevenwedstrijd viel er niets in te brengen tegen de dominantie van Paul Lietaer. De overwinning ontglipte hem echter bijna op de laatste proef toen de motor van zijn Manta 400 het begaf.

Het historic podium was trouwens volledig Belgische met de Porsches van Lode De Keyser en Piet Declercq op plaats twee en drie.

Het Frans asfaltkampioenschap gaat over twee weken van start in Le Touquet.

Tekst en foto’s Sébastien Turkery.