Iedereen weet het ondertussen: als gevolg van de wereldwijde Covid-19 epidemie zijn net als de gehele economie ook de automobielsector en het kleine wereldje van de autosport zwaar getroffen, en dat zal in de komende maanden nog meer het geval zijn. Zoals alle andere sporten en autosportdisciplines delen ook de rally’s in de klappen tijdens deze crisis waarvan de gevolgen op korte en lange termijn voelbaar zullen zijn.

In deze context is het duidelijk dat talrijke programma’s en samenwerkingen in vraag gesteld worden. Ondernemingen moeten zich op hun basisactiviteiten concentreren en onnodig geachte uitgaven vermijden. Helaas betreft het eerste slechte nieuws over de titelkandidaten voor het BRC in 2020 de kampioen van vorig jaar Adrian Fernémont.

In een persbericht laat zijn voornaamste partner, SAN Mazuin, weten dat het zich verplicht ziet zijn plannen te wijzigen. « Met uitzondering van voor één of twee wedstrijden die een rechtstreekse impact hebben op onze concessies, hebben wij besloten onze deelname drastisch te beperken. », legt Christophe Mazuin uit. « De Coronacrisis is catastrofaal voor enorm veel personen, maar ook voor veel bedrijven. De groep SAN Mazuin waar ik aan het hoofd sta is ook zwaar geraakt. Wij verkopen geen auto’s meer sinds midden maart en onze werkplaatsen zijn gesloten, behalve voor herstellingen op noodvoertuigen. Ondanks de passie die ons voortstuwt kunnen we ons engagement en de titel als doel in 2020 niet behouden. »

Maar de sponsor van de titelverdediger vraagt echter ook eenvoudigweg de annulering van het kampioenschap, iets wat ons een stap ter ver lijkt. « Ik hoop dat de RACB naar ons zal luisteren en de wijze beslissing zal nemen het kampioenschap te annuleren om in 2021 sterker terug te keren. Ik heb van mijn kant de beslissing al genomen. Ik kom nooit terug op gemaakte afspraken maar in deze uitzonderlijke omstandigheden moet ik met pijn in het hart mijn betrokkenheid inperken. Het is de enige realistische mogelijkheid. Ik denk daarbij ook aan Racing Technology, onze voornaamste technische partner voor wie onze beslissing ook zeer slecht nieuws is. » gaat de baas van SAN Mazuin verder.

De ontgoocheling bij SAN Mazuin is terecht en begrijpbaar, maar vandaag al voortijdig de annulering van het BRC 2020 vraag gaat volledig tegen de wens van de andere deelnemers in. Het getuigt eveneens van een gebrek aan respect voor de organisatoren van de BRC wedstrijden die niet op een inspanning kijken om alleen al te overleven en een andere datum zoeken voor hun wedstrijden in de tweede helft van het seizoen, zodra de toestand het opnieuw toelaat. (Vincent Marique)

Het programma van Adrian Fernémont zal dit jaar helaas beperkt zijn.

Foto’s: Quentin Carpentier