Het Wereldkampioenschap Rally ligt sinds midden maart noodgedwongen stil door de Covid-19 gezondheidscrisis. De recente annuleringen van de Rally van Finland, de Rally van Nieuw-Zeeland en de Wales Rally GB deden het ergste vermoeden: zou er nog wel een kampioenschap afgewerkt worden dit jaar en zou er een Wereldkampioen gekroond kunnen worden?

Achter de schermen hebben de FIA en de promotor de voorbije weken hard gewerkt om nieuwe oplossingen te vinden door zo flexibel mogelijk te zijn. Zo werd al snel een « kort » format voor de rally’s goedgekeurd door de FIA. Het parcours zou ongeveer 20% korter mogen zijn en het tijdschema mag ook compacter worden.

Hoewel het nog niet officieel is en men ongetwijfeld nog enkele weken moet wachten om zekerheid te krijgen, krijgt ook de WRC-kalender vorm. Het seizoen zou in de maand augustus opnieuw op gang komen met een nieuwe wedstrijd in Estland. Daarna trekken de deelnemers, zoals voorzien, naar Turkije, alvorens hun tenten op te slaan in een land dat nog nooit een WK-manche mocht verwelkomen: België.

De Rally van Ieper zou het epicentrum worden van een wedstrijd die zich mogelijk niet beperkt tot de Westhoek. Er zou ook in andere regio’s van ons land gereden kunnen worden. Waarom zou het niet denkbaar zijn om de rally op zondag te laten eindigen in de buurt van Francorchamps, waar datzelfde weekend de Belgische manche van World RX verreden wordt? Dit is het moment waarop alle krachten van de Belgische rally- en autosportwereld zich solidair moeten tonen en waarop de politieke wereld dient te beseffen dat dit een unieke kans is voor België. Ons motto is toch « Eendracht maakt macht ».

Na België zal het WRC zijn verdergaan in Duitsland, gevolgd door Sardinië, een wedstrijd die wellicht de datum overneemt van de Wales Rally GB. Indien de situatie zich normaliseert in die regio, dan zal Japan zijn plaats behouden op de WRC-kalender. Om het WRC 2020 af te ronden met een totaal van 10 manches, zullen de titelkandidaten in december nog afreizen naar de Canarische Eilanden. Ook volledig onuitgegeven.

Na de wekenlange stortvloed van slecht nieuws en het globale angstgevoel, geeft deze informatie die we van verschillende bronnen kregen ons hoop dat we nog een mooi einde van het seizoen 2020 zullen beleven. In het WRC. En in België! (Vincent Marique/Foto Timothy David)