Christian Lavieille derde met een Chinese BAIC

Nadat hij een goede zaak had gedaan op de derde wedstrijddag heeft Sébastien Loeb ongetwijfeld een grote stap naar de overwinning gezet in de editie 2017 van de Silk Way Rally.

De bijgelovige Stéphane Peterhansel daarentegen zal zich ongetwijfeld afvragen welk noodlot hem tot in Kazachstan achtervolgt. Exact één jaar, dag op dag, na zijn crash in de editie 2016 ging de Peugeot rijder opnieuw overkop na 43 km terwijl hij aanviel om opnieuw aansluiting te vinden bij de 3008 DKR Maxi van zijn teamgenoot Loeb, die vanochtend de weg opende. De bemanning bleef ongedeerd maar het tijdverlies van de Peugeot buggy bedroeg meer dan 2u30.

In de algemene stand blijft Loeb onaantastbaar met een voorsprong van meer dan een uur op Cyril Despres die 50 minuten verloor toen hij een remzone miste en zich vastreed.

« Het verloop goed voor ons vandaag, » verklaarde Sébastien Loeb. « We hebben geen grote fouten gemaakt. Ik moet toegeven dat de omstandigheden de moeilijkste waren die ik tot nu toe in mijn rally raid carrière ben tegengekomen. Door de zware regenval hadden we helemaal geen grip en was het onmogelijk om te zeggen of we op de goede weg waren. Vooral de remzones waren zeer moeilijk. De baan was zo glad dat de wagen niet te stopen was en over de modder gleed. Ondanks dat denk ik dat we het goede ritme gevonden hebben en Daniel navigeerde perfect. De Peugeot 3008 DKR geeft me veel vertrouwen op dit soort wegen. Hij geeft de indruk stabieler te zijn en dat is belangrijk wanneer de omstandigheden zo extreem als vandaag zijn. »

De Amerikaan Bryce Menzies (Mini John Cooper Works), derde vanochtend bij de start van de etappe, betaalde zijn enthousiasme duur en gaf 41 minuten toe op Loeb.

De besten achter Loeb waren Yazeed Al Rajhi en Tom Colsoul met de andere Mini John Cooper Works. Zij gaven 20′ toe op Loeb en klommen op naar de 23e plaats in de tussenstand.

Yazeed Al Rajhi en Tom Colsoul trokken zich goed uit de slag in deze moeilijke vierde etappe. (Foto Eric Vargiolu/DPPI)

« Het begin was zeer aangenaam met een snelle proef en enkele delicate navigatie opdrachten », vertelt Tom Colsoul. « Het was leuk, maar 50 of 60 km voor het einde van de eerste proef begon het zwaar te regenen. De omstandigheden veranderde volledig. Het was verschrikkelijk, enorm glad. Ik was ervan overtuigd dat de tweede proef geannuleerd zou worden maar daar kwam niets van in huis. We hebben nog 160 km moeten rijden in de regen met zeer delicate grip. Het was niet leuk. We zijn erin geslaagd de tweede tijd te rijden door geen fouten te maken. Ik denk dat dat de enige goede aanpak is in deze omstandigheden. »

De prestatie van de dag komt op naam van de Fransman Eugenio Amos te staan die het podium vervolledigde met zijn Buggy 2WD. De vierde in de etappe, Christian Lavieille (BAIC), klimt op naar de derde plaats in de algemene stand op 1u12’35 » van Loeb.

In T2 had de Japanner Akira Miura (Toyota Land Cruiser) in de derde etappe het voortouw genomen maar vandaag diende Adrian Di Lallo hem van antwoord door opnieuw de leiding te nemen met zijn Isuzu.

Bij de Trucks is de strijd in volle gang tussen de Tsjech Martin Kolomy (Tatra Phoenix), winnaar van de etappe met amper 21″ voorsprong en nog steeds leider algemeen, en Gerard De Rooy die de ochtend domineerde en nu op 11 minuten staat.

De Tsjech Martin Kolomy vergrootte zijn voorsprong op De Rooy met een paar seconden in de vierde etappe. (Foto Marian Chytka/MCH)

De Kazak Artur Ardavicius (Iveco Powerstar) was zeer gemotiveerd in eigen land. Hij vervolledigde het podium van de dag en staat ook op de derde plaats algemeen. De pechvogels van de dag waren van den Brink (Renault Sherpa) met een beginnend brandje, Siarhei Viazovich (MAZ), de winnaar van gisteren, die zijn vrachtwagen na 378 km op zijn flank legde, en Pascal De Baar (Renault), die opnieuw met mechanische problemen te kampen had. Voor dit trio liep het tijdverlies hoog op in de etappe naar Astana… (B. Verstraete)

Algemene tussenstand na etappe vier:
1. S. Loeb / D. Elena (F/MC-Peugeot 3008 DKR) 8u56’10 »
2. C. Despres / D. Castera (F-Peugeot 3008 DKR) +1u07’56 »
3. C. Lavieille / J-P. Garcin (F-BAIC) +1u12’35 »
4. B. Menzies / P. Mortensen (USA-Mini John Cooper Works Rally) +1u19’08 »
5. Wei Han / Liao Min (CHN-Geely SMG Buggy) +1u28’23 »
6. J. Pélichet / Eugénie Decré (F-Toyota Hilux) +1u36’40
12. St. Peterhansel / J-P. Cottret (F-Peugeot 3008 DKR) +3u04’20 »
23. Y. Al-Rajhi / T. Colsoul (UAE/B-Mini John Cooper Works Rally) 13u37’31 »

Algemene tussenstand Trucks na etappe vier:
1. Martin Kolomy (CZ-Tatra) 10u30’57
2. Gerard De Rooy (NL-Iveco) +11’08
3. Artur Ardavicius-Serge Bruynkens (LT/B-Iveco) +14’37
4. Anton Shiblov (RUS-Kamaz) +18’57
5. Ayrat Mardeev (RUS-Kamaz) +19’15
10. Tom Van Genugten (NL-Iveco) +3u42’22
14. Michel Boucou-Dave Berghmans (F/B-DAF) +48u04’03…