Zoals u weet werden Cédric Cherain en Armand Fumal gediskwalificeerd na afloop van de Spa Rally wegens het gebruiken van niet-conforme banden, waardoor ze respectievelijk de overwinning en een vierde plaats verloren.

Ze zijn in beroep gegaan tegen deze beslissing van het College van Sportcommissarissen na het verslag van de technisch afgevaardigde.

Er is nu een nieuw element opgedoken in dit « dossier ». Op maandag 27 maart heeft de FIA een nieuwe versie gepubliceerd van de lijst met toegelaten banden in regionale kampioenschappen. Deze lijst wordt onder andere door federaties gebruikt voor nationale kampioenschappen, en door de RACB voor het BRC.

De « WRC » regenband van Pirelli (Foto VM)

Op de nieuwste versie van de lijst staat de 18 inch regenband die door Pirelli voor het WRC ontwikkeld werd en die in Spa aan de basis van de problemen lag. En de tegenhanger van Michelin staat er eveneens op!

Deze banden zijn voortaan dus perfect toegelaten.

Zal dit iets veranderen voor de in Spa gediskwalificeerde deelnemers?

Dat is niet zeker, wat het belangrijkste argument – en het meest logische – voor deze diskwalificatie is dat tijdens de Spa Rally, vorige week, deze lijst helaas voor de betrokken deelnemers nog niet geüpdatet en gepubliceerde was. De publicatiedatum telt, en die datum is 27/03.

Het is uiteraard een zaak van interpretatie van de rechtsprincipes. Het is in ieder geval een bijkomend argument voor de verdediging…