De SRX Cup zal ook in 2018 weer voor spektakel zorgen.

Na een geslaagd eerste seizoen, komt er ook in 2018 een vervolg op de SRX Cup, de merkencup georganiseerd door SsangYong en Zelos in het kader van het Belgisch kampioenschap rallycross. Het kampioenschap gaat zondag van start op het Eurocircuit in het Nederlandse Valkenswaard, waar de Actyon Sports voor de eerste keer zullen aantreden.

Het kampioenschap zal opnieuw sprintwedstrijden combineren met uithoudingswedstrijden. De sprintwedstrijden worden in het Belgisch kampioenschap afgewerkt, terwijl het seizoen wordt afgesloten met een uithoudingswedstrijd.

Rallycross blijft de ideale formule voor SsangYong om zijn producten te promoten via een betaalbare vorm van autosport. « Rallycross wordt verreden op een mix van gravel en asfalt, wat perfect past bij het DNA van ons merk, dat sinds 1954 gespecialiseerd is in stoere 4×4’s, » vertelt Herman Claes, CEO van SsangYong Motors Middle Europe, de grootste verdeler van SsangYong wereldwijd, want deze afdeling van de Alcopa groep is invoerder van SsangYong in België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Polen en Zwitserland. « Bovendien kunnen de rijders een passagier meenemen en hebben we een heel gezellige VIP-structuur tijdens de wedstrijden. Met de 225 pk sterke Actyon Sports pick-up kunnen de rijders zich in elk geval goed amuseren. »

Om het tweede seizoen nog aantrekkelijker te maken, zijn er enkele nieuwigheden. De kalender van de SRX Cup 2018 telt 7 wedstrijden, met naast Maasmechelen en Mettet nog uitstapjes naar Valkenswaard en Arendonk. En op het einde van het seizoen is er de unieke uithoudingsrace, waarbij vorig jaar 35 rijders aan de start kwamen.

Jong Talent

Om jongeren een kans te geven in rallycross en hen kennis te laten maken met deze spectaculaire discipline, wordt een talentenjacht georganiseerd door Coyote in samenwerking met Zelos. Deelnemen aan de selectie kost 100 euro, inclusief een ticket voor World RX in Mettet (waarde 65 euro). De kandidaten zullen een eerste selectie ondergaan op simulatoren, alvorens hun kunnen te tonen op een kartcircuit. De winnaar mag tijdens de World RX-wedstrijd in Mettet een SsangYong besturen als teamgenoot van Marc Duez en Guillaume De Ridder.

 

Trapmann steunt mindervaliden

Dit seizoen pakt de SRX Cup uit met een fantastisch project. Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen twee mindervaliden aantreden in het Belgisch kampioenschap rallycross. Ze zullen het ganse jaar team vormen in een speciaal voor hen door Trapmann aangepaste Actyon Sports. De rijders zijn Geoffroy Noël de Burlin uit Waals-Brabant, die na zijn ongeval tijdens het snowboarden een nieuwe passie vond in het racen met buggy’s in de woestijn, en Nigel Bailly uit Henegouwen, die na een moto-ongeval bleef dromen van autosport en die op circuit actief was in de BGDC.

Trapmann heeft hun Actyon Sports aangepast. « Ons bedrijf is al sinds de jaren ’70 actief in het aanpassen van voertuigen, » vertelt Maxime Minne. « Aanvankelijk waren het auto’s voor rijscholen, maar sinds mijn vader het bedrijf overnam in 1987 hebben we ons verder gespecialiseerd in het ombouwen van wagens voor mindervaliden. Wij zijn in België door alle constructeurs erkend. Wanneer we een wagen aanpassen, dan wordt die gehomologeerd als een « Trapmann ». De aanpassing van de pick-up was relatief eenvoudig. De remmen worden manueel bediend, maar ze blijven mechanisch. Het gaspedaal wordt via een ring aan het stuur bediend via een fly-by-wire systeem via het zenden van radiogolven. Het stuur moet immers losgekoppeld kunnen worden. Om te schakelen hebben we een extra motortje ingebouwd dat zorgt voor het ontkoppelen zodra de piloot zijn hand op de versnellingspook legt. Zoals we in ons dagelijks werk onze klanten weer mobiliteit geven, zo geven we onze coureurs de mogelijkheid hun passie voor snelheid weer te beleven. »

Tekst Hugo Van Opstal

Geoffroy Noël de Burlin.

Nigel Bailly

 

Afspraak zondag op het Eurocircuit in het Nederlandse Valkenswaard, vlakbij Eindhoven.

 

De Kalender 2018

#1 – 22 april: Valkenswaard (NL)

#2 – 11 mei: World RX Mettet

#3 – 16 juni: Valkenswaard (NL; Endurance)

#4 – 08 juli: Maasmechelen

#5 – 19 augustus: Arendonk

#6 – 07 oktober: Maasmechelen

#7 – 03 november: Endurance (TBC)