De scheiding is ingezet. Het huwelijk tussen McLaren en Honda is afgelopen, beide partijen gaan eind 2017 uit elkaar.

Deze vrijdag volgende persberichten elkaar in sneltempo op. Renault, McLaren, Toro Rosso, Honda… Iedereen kwam aan de beurt.

Vanaf 2018 zal het Honda blok waarover McLaren zoveel te klagen had de Toro Rosso’s uitrusten. Het B team van Red Bull dus, een team met lagere ambities dan het ongeduldige McLaren. De oplossing laat Honda vooral toe geen gezichtsverlies te leiden. Of toch bijna niet…

Op het speelbord van de F1 heeft iedereen nu zijn pionnen geplaatst. Met de goedkeuring en zelfs de aanmoediging van Liberty Media. Toen Mercedes en Ferrari niet te vinden waren voor het leveren van motoren aan McLaren richtte het team zich tot Renault dat de troepen van Zak Brown wel van een motor wou voorzien.

Over enkele maanden zullen we dus een McLaren-Renault op de startgrid zien, een Toro Rosso met Honda motor en een Red Bull met Renault motor die als TAG door het leven gaat. Voor het laatste jaar waarschijnlijk.

Over enkele dagen zou ook Fernando Alonso bevestigd worden naast Stoffel Vandoorne voor volgend seizoen.

Wat de piloten betreft heeft deze ruil ook gevolgen. Carlos Sainz Jr stapt over van Toro Rosso naar Renault, maar de Spanjaard blijft « eigendom » van Red Bull… Sainz vervangt Palmer in 2018. Niet eerder, benadrukt men bij Renault. Afwachten, want in F1 is de waarheid van vandaag niet noodzakelijk die van morgen…

Foto LaboRacing