Na de eerste etappe in de Rally van Zweden die niet minder dan vier verschillende leiders kende keerde Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) met de eerste plaats in handen terug naar het servicepark in Torsby.

Ondanks een loshangende koplamp op de laatste proef hield de Fin stand tegen de Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) die een groot deel van zijn achterstand van dertien seconden wegwerkte. « Dit is ongelofelijk », verheugde hij zich « We hebben uitstekend werk geleverd door fouten te vermijden. Iedereen wil snel zijn, maar er zijn nog twee dagen te gaan in deze omstandigheden. Ik moet me op mijn rijstijl concentreren. »

Tänak lag aan de leiding tot hij terrein prijsgaf, maar erfde op de slotproef wel de tweede plaats van zijn teamgenoot Jari-Matti Latvala af toen die zijn Yaris in een sneeuwmuur begroef. 24 minuten verloren en geen overwinning dus voor de Fin die hier het recordaantal WRC deelnames verbrak. Ook hij hij eerder op de dag nog de eerste plaats in handen en was aan de laatste proef begonnen met amper vijf seconden achterstand op Suninen.

Bij de tweede doortocht op de proeven, die ook over de grens in Noorwegen gereden werden, hadden sneeuw en ijs plaatsgemaakt voor een mengeling van gesmolten sneeuw en onverhard. Verschillenden tenoren gingen in de fout, waaronder Sébastien Ogier die zich liet verrassen door een sneeuwmuur. De titelverdediger start morgen opnieuw in SuperRally. Thierry Neuville ging tweemaal in de fout en sloot de etappe op de zevende plaats af met een stevig toegetakelde Hyundai.

Andreas Mikkelsen deed het met zijn Hyundai i20 WRC uitstekend in eigen land met de derde plaats op 17″8 van Suninen. Elf seconden achter de Noor volgt Evans (Fiesta WRC) die twee scratches liet optekenen, maar ‘s namiddags ook even in de fout ging. Esapekka Lappi sloot de dag als vijfde af nadat hij zijn Citroën C3 WRC net niet op het dak legde, voor Sébastien Loeb die iedere kilometer meer vertrouwen opdoet in de Hyundai.

Kris Meeke liet de motor van zijn Toyota afslaan aan de start van de voorlaatste proef en zakte naar de achtste plaats, voor Pontus Tidemand (Ford Fiesta WRC) die last had van een haperende sensor aan het gaspedaal en WRC2 leider Ole Christian Veiby (Volkswagen Polo GTI R5).

Voor zijn terugkeer in het WRC negen jaar na zijn laatste optreden had Marcus Grönholm het niet onder de markt. De vijfvoudige winnaar van de Rally van Zweden kwam tweemaal goed weg na stuurfouten maar reed zijn Toyota Yaris WRC uiteindelijk vast in een sneeuwmuur.

Morgen staan de grote klassiekers in de streek van Hagfors op het programma, met onder andere twee doortochten op de befaamde Colin’s Crest. De twee ronden van drie proeven worden gevolgd door een tweede passage op de paardenrenbaan van Karlstad (die gisteren de openingsproef vormde) en de korte superspecial bij het servicepark in Torsby, goed voor in totaal 126 km tegen de klok.