Met een tweede overwinning op rij in Duitsland, tevens zijn tweede overwinning op rij met de Toyota Yaris WRC na zijn schitterende zege in Finland, heeft Ott Tänak indruk gemaakt op alle volgers. De Est was donderdag al de snelste op de superspecial en hij liet zich op geen enkel moment uit zijn concentratie halen of nerveus maken, ook al zat Sébastien Ogier hem op de hielen.

« De nieuwe motor in de Yaris WRC heeft duidelijk zijn potentieel bewezen, » aldus Ott rustig na de overwinning. « Het was zeker geen makkelijke overwinning, want Seb heeft me enorm hard gepusht, tot hij zaterdagmiddag lek reed. Vanaf dat moment kon ik controleren. We naderen weer in de stand van het kampioenschap, maar het zal moeilijk zijn om een rol van betekenis te spelen in de titelstrijd. Dan moet ik bijna alles winnen… »

Sébastien Ogier was tot zaterdagmiddag op weg naar een prima tweede plaats, maar bij de tweede doortocht op de Panzerplatte liet de Franse titelverdediger zich vangen. Hij reed lek en verloor anderhalve minuut. « Gewoon een kwestie van brute pech. Het is erg spijtig dat onze inspanningen hier niet beloond werden, want ik had punten goed kunnen maken op Thierry, terwijl hij nu zijn leidersplaats verstevigt, » aldus de kopman van Sport, die alsnog de schade kon beperken met de vierde plaats.

Zaterdagavond was er heel wat te doen over eventuele teamorders. Zou Dani Sordo, op dat moment tweede, plaats moeten maken voor Thierry Neuville, zijn kopman bij Hyundai?

« Het is te vroeg om daarover te praten, maar ik zou het wel niet meer dan normaal vinden als het team me helpt, want M-Sport doet dat ook, » vertelde Thierry Neuville, die lichtjes ontgoocheld was over het feit dat hij de tijden van teamgenoot Dani Sordo niet kon evenaren op zaterdag. « Deze ochtend verloren we tijd door het differentieel dat gemonteerd werd voor de proeven op het militair domein. Maar, vooral het feit dat Dani met zachtere veren reed zal hem een voordeel opgeleverd hebben. Ik heb maximaal aangevallen, maar ik geraakte niet aan zijn tijden. Dat is niet normaal… »

Uiteindelijk waren er geen teamorders nodig. Nadat Jari-Matti Latvala zijn Toyota Yaris WRC aan de kant moest zetten met transmissieproblemen, ging Dani Sordo iets te breed in de wijngaarden, waarbij hij de i20 WRC te fel toetakelde om verder te rijden. De motortemperatuur liep op en de teamleiding vroeg de Spanjaard op te geven.

Door deze twee incidenten eindigden Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul alsnog op een knappe 2de plaats. « Het was echt geen makkelijk weekend voor ons, dus deze tweede plaats is een goed resultaat in dat opzicht. Ik wilde op de Power Stage nog wat extra punten sprokkelen, maar ik maakte een klein foutje. We hebben onze leidersplaats uitgebouwd, dus ik kan tevreden zijn. »