Hij mocht voor de eerste race van de TCR Benelux/TCR Europe in Spa-Francorchamps van op pole vertrekken en Gilles Magnus heeft de verwachtingen helemaal ingelost. De rijder van het RACB National Team domineerde zaterdag de eerste race van start tot finish en won met  de Audi RS 3 LMS van Comtoyou Racing voor de Uruguayaan Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS – Team WRT) en Maxime Potty (VW Golf GTI TCR – Team WRT), die na een gemiste start een mooie inhaalrace neerzetten. Op zondag wist Julien Briché (Peugeot 308 TCR), tijdens de vrije trainingen van vrijdag nog hard van de baan, het harde werk van de mecaniciens van JSB Compétition op de best mogelijke manier te belonen, door race 2 van de TCR Benelux te winnen. Ondanks een opgave – het gevolg van contact – blijft Gilles Magnus (Audi RS 3 LMS – Comtoyou Racing) dankzij zijn overwinning in de eerste race leider in het kampioenschap.
We hadden het eerder al kunnen vaststellen: Gilles Magnus leert snel en goed! Bij zijn eerste race met een toerwagen klom hij in Boedapest al op het podium, en in Hockenheim liet de rijder van het RACB National Team de tweede tijd van de kwalificaties optekenen. Maar in de race kon de 19-jarige niet bevestigen. Bij zijn thuisrace in Spa-Francorchamps liet de Antwerpenaar een perfecte score optekenen. Eerst veroverde de rijder van Comtoyou Racing de pole positie (met slechts 65 duizendsten van een seconde verschil), voor de andere Audi van de Uruguyaan Santiago Urrutia. Bij het uitgaan van de lichten nam hij vervolgens een perfecte start en stond de leiding nooit meer af. Of toch bijna, want toen Urrutia in de Source van ver een aanval plaatste in de Source, liet hij de rijder van Team WRT even voor.
“Na Hockenheim was ik heel ontgoocheld dat ik mijn goede prestatie van de kwalificaties niet had kunnen omzetten in een goed resultaat”, legt Gilles uit.  “Samen met het Comtoyou team hebben we dan ook hard gewerkt om mijn raceritme en mijn bandenmanagement te verbeteren. Ook mijn starts werden onder handen genomen. Nu kon ik alle puzzelstukjes op hun plaats laten vallen en het is uiteraard een droom om mijn eerste race in TCR Europe en TCR Benelux op dit circuit te kunnen winnen, voor al mijn supporters!”
Omdat zowel Julien Briché (Peugeot 308 TCR – JSB Compétition) als Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target), hard van de baan tijdens de kwalificaties, voortijdig de strijd moesten staken, wordt Gilles Magnus ook de nieuwe leider, zowel in TCR Benelux als in TCR Europe.
Maxime Potty stond derde op de startgrid, maar miste zijn start volledig. Op de Raidillon kwam hij pas als achtste door. Toen begon de Belg echter aan een schitterende inhaalrace! In de allerlaatste ronde wist hij aan de buitenkant van Stavelot ook nog Aurélien Comte (Peugeot 308 TCR van DG Sport Compétition) te passeren, om zo de derde plaats te veroveren. Op het podium dus de enige twee Belgen uit het startveld en de Belgische teams bezetten bij hun thuis alle plaats in de top-4. De Slovaak Mat’o Homola (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) tikte bij de rijders van TCR Benelux als vijfde aan, voor Tom Coronel (Honda Civic – Boutsen Ginion Racing), Dusan Borkovic (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) en gastrijder Ashley Sutton (vierde op de grid, maar na een technisch probleem bij de start met de VW Golf GTI TCR van Team WRT als allerlaatste vertrokken). Marie Baus-Coppens (Cupra Leon) moest na een contact voortijdig naar de kant, en haar teamgenote bij JSB Compétition Lilou Wadoux was in de laatste ronde het slachtoffer van een spectaculaire crash, na te zijn geraakt door een rondspinnende wagen. De Française werd overgebracht naar het hospitaal voor een medische controle, maar de eerste berichten zijn geruststellend.
Na een eerste relatief rustige race op zaterdag werd er voor de tweede race van de derde meeting van de TCR Benelux/TCR Europe in Spa-Francorchamps wel enig animo verwacht. Met de top-10 van de eerste grid omgekeerd op de grid voor race 2, werd het op de Ardense omloop inderdaad een gevecht zonder genade. De Serviër Dusan Borkovic (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) mocht van op pole vertrekken en verdedigde zijn positie fel, tot hij door Julien Briché werd gepasseerd. De teambaas/rijder van JSB Compétition, als vijfde gestart, zette een verbazende race neer en wist voor de derde keer dit seizoen Race 2 te winnen.
“Wat een weekend”, zuchtte de rijder uit Amiens opgelucht.  “Ik ben zo blij dat ik het werk van mijn mecaniciens kon belonen. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben ze na mijn crash in de vrije trainingen amper een half uur geslapen. Echt jammer dat we in de eerste race een turbo-probleem hadden, na een slecht aangedraaide riem, want ik ben er zeker van dat ik ook daar grote punten had kunnen scoren. Maar goed, dit is toch een mooie revanche, ik kijk nu al uit naar het vervolg van het kampioenschap.”
Achter Julien vielen ontelbare race-incidenten te noteren. Na door een rijder van TCR Europe in Combes te zijn geraakt moest Dusan Borkovic de strijd staken. Gilles Magnus, winnaar op zaterdag, werd in de Bruxelles haarspeld aangetikt door Santiago Urrutia en moest ook naar de kant. Eenzelfde lot was Maxime Potty beschoren, die eerst met bandenproblemen te maken kreeg en bij de laatste doortocht van de chicane met kapotte remmen. Ook Tom Coronel (Honda Civic – Boutsen Ginion Racing) kwam strompelend over de streep, na in de Raidillon de muur te hebben geraakt.
Achter winnaar Julien Briché vond Mat’o Homola (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) na een nulweekend in Hockenheim in Spa eindelijk de weg naar het podium terug. Ashley Sutton (Volkswagen Golf GTI – Team WRT), in TCR Europe nog in de top-5, scoorde de punten van de derde plaats in TCR Benelux, voorbehouden aan rijders met een licentie in de Benelux of rijders uitkomend voor een team met zo een licentie.
Net zoals in de eerste race tikte Aurélien Comte (Peugeot 308 TCR – DG Sport Compétition) als vierde aan voor Santiago Urrutia, die na de race 30 seconden straftijd kreeg voor het contact met Gilles Magnus. Ex-kampioenschapsleider Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) had na een zware crash in de kwalificaties een weekend om te vergeten. Hij wist enkele punten te redden, door als vijfde in de Benelux-rangschikking te finishen, voor Marie-Baus Coppens (Cupra Leon – JSB Compétition). Maxime Potty reed met stukke banden en remmen nog naar de zevende plaats, voor Tom Coronel en Gilles Magnus, ondanks zijn opgave op twee ronden van het eind toch nog geklasseerd.
Zo behoudt Gilles Magnus na deze Ardense etappe de leiding in de tussenstand van de TCR Benelux, met 14 punten voorsprong op Josh Files en 15 op Julien Briché. Daarachter zijn de verschillen kleiner, met niet minder dan zes rijders in 33 punten, minder dus dan de 40 die bij een zege kunnen binnengehaald worden.
Na een lange zomerpauze komt de TCR Benelux opnieuw in actie in Barcelona (21-22 september), voor de seizoensfinale in Monza (12-13 oktober).