Van 24 november tot 1 december worden de Rotax Max Grand Finals verreden in Brazilië, op het Circuit Internacional Paladino. Tien Belgen zullen ons land vertegenwoordigen op deze 19de editie van het Wereldkampioenschap voor karts met een Rotax-motor. In totaal staan maar liefst 360 karpers uit meer dan 50 landen aan de start, verdeeld over 6 verschillende klassen. Om deel te mogen nemen moet je uitgenodigd worden. De motorbouwer geeft tickets voor de Grand Finals aan winnaars van kampioenschappen, zoals de Rotax Max Challenge, de BNL Karting Series, enz.

Een uitnodiging voor de Grand Finals is natuurlijk mooi, want het is een Arrive&Drive wedstrijd. « Ter plaatse heeft Rotax voor elke deelnemer een kart klaar staan en die worden geloot. Iedereen rijdt met hetzelfde materiaal, al mogen we zelf wel bepaalde afstellingen verfijnen. De controles zijn echter heel strikt, » vertelt Koen Pauwels, wiens zoon Kobe voor de tweede keer geplaatst is voor de Grand Finals. De trip naar Brazilië wordt in elk geval onvergetelijk voor de deelnemers, die zelf in moeten staan voor de reiskosten. De meeste jongeren reizen met hun familie naar Brazilië.

Kobe Pauwels mikt op een podiumplaats in zijn klasse, de Junior Max categorie. « Ik ken mijn tegenstanders en ik heb ze allemaal al geklopt, » vertelt de 14-jarige coureur uit Leopoldsburg. « Een podiumplaats moet haalbaar zijn, want vorig jaar werd ik zesde in Italië. »

De zoon van Koen Pauwels mikt trouwens niet meteen op een carrière in een eenzitter. Hij heeft al contacten met diverse merken in de autosport en recent kon hij testen met een Skoda Fabia Super 1600 in de rallycross. Een overtuigende test dankzij en via Mattias Ekström. « Ik hoop inderdaad carrière te maken in het Wereldkampioenschap Rallycross, » lacht Kobe Pauwels.

De overige deelnemers in Brazilië zijn Douwe Dedecker en Tom Braeken in de Micro Max klasse. In de Senior Max categorie worden de zwart-geel-rode kleuren van Team Belgium vertegenwoordigd door een Nederlander, Mick Nolten.

In de DD2 klasse zou huidig BNL kampioen Xander Przybylak wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen. Carl Cleirbaut mikt alvast op een plaats in de top 15.  Christophe Adams (53j.) is een unicum, want hij trekt naar Brazilië voor zijn veertiende deelname. Adams heeft twee overwinningen op zijn naam staan. (H.Van Opstal)

Foto’s: FM-images.com