Het is overduidelijk dat Thierry Neuville momenteel in olympische vorm verkeert. De leider van de Hyundai clan leverde deze vrijdag een perfecte prestatie en sluit de eerste volledige wedstrijddag van de Rally van Polen als leider af terwijl de omstandigheden hem verre van gunstig waren.

‘s Ochtends viel er weinig voordeel te rapen bij een vroege startpositie op de doorweekte proeven, in tegenstelling tot de namiddag toen de ondergrond zeer moeilijk berijdbaar en glad werd. Neuville ging als tweede de baan op en maakte het verschil tegenover Sébastien Ogier die de weg moest openen, maar zelf toegaf dat hij het ritme van de twee piloten die onmiddellijk achter hem reden, Neuville en Tänak, niet kon volgen.

Een sterke wedstrijd van Thierry Neuville, ondanks een nadelige startpositie. (c) Foto Helena El Mokni / Hyundai Motorsport GmbH.

Met nog eens tweede snelste tijden bovenop de twee van vanochtend namen Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul de leiding over na de negende proef, voor Ott Tänak en Jari-Matti Latvala, de enige piloten die in de buurt kunnen blijven van de Hyundai piloot. Neuville sluit de eerste dag af met een minieme voorsprong van 1″3 op Tänak en 6″6 op Latvala.

De vierde plaats is voor Sébastien Ogier die al op meer dan 35 seconden volgt, net voor Hayden Paddon (+39″) en Dani Sordo (+51).

Jari-Matti Latvala kan hopen op zijn tweede overwinning dit jaar. (c) Foto @World

Teemu Suninen liet zich opmerken door een snelste tijd KP7 bij zijn kennismaking met de Fiesta WRC 2017, in tegenstelling tot andere piloten voor wie deze vrijdag synoniem stond met veel tijdverlies. Voor Esapekka Lappi is de wedstrijd zelfs afgelopen door een breuk aan de ophanging bij het couperen.

Ook Andreas Mikkelsen brak zijn ophanging. De Noor raakte een boom en staat vanavond twaalfde op 2’48 in zijn tweede rally met Citroën terwijl Craig Breen onmiddellijk veel tijd verloor toen hij zich met driewielaandrijving moest redden. De beste Citroën piloot vanavond is Stéphane Lefebvre, negende op 1’37.

Kan Sébastien Ogier morgen zijn achterstand verkleinen ? (c) Foto @World

In WRC2 voert Ole-Christian Veiby het peloton aan met zijn privé Skoda, voor de officiële Fabia R5 van Pontus Tidemand en de Ford Fiesta R5 van Pierre-Louis Loubet.

In de WRC Trophy heeft Gorban een ruime voorsprong. De Oekraïner staat zeventiende algemeen met zijn Mini WRC en gaat Raoux (DS 3 WRC, 28e) met 6 minuten en Serderidis (DS 3 WRC, 36e) met 11 minuten vooraf. Nil Solans is eerste in het Junior WRC voor Denis Radström. Het duo staat zeer mooi 29e en 30e algemeen met hun Ford Fiesta R2’s.