De strijd was closer in categorie ‘Toerisme’

Nieuwjaarssfeer in Lauwe.

De Tierenteynrit is ietwat anders dan de andere ritten. Gehouden in het vroege begin van het jaar, de donkere periode, en op een vrijdag. Traditioneel komen er veel gelegenheidsrijders op af en de uitslag is niet altijd representatief voor het verdere verloop van de competitie binnen de Rittensport.

Is het de vermoeidheid van een vrijdagavond waardoor zo vele geroutineerde rittensporters toch in de valstrikken lopen die de organisatie gespannen had? Het was soms zo eenvoudig als het noteren van de afstand, vóór en na een kaartfragment. Een goede oefening in het lezen van de briefing voordat men van start gaat. Toch lieten een aantal routiniers zich hieraan vangen. Het kostte punten. Een ongeval en een takelwagen op het parcours, die niets te maken hadden met de wedstrijd, zorgden dan weer voor hinder bij andere concurrenten.

Het leidde tot een atypische uitslag. In ‘Recreatie’, de instapklasse die veel gelegenheidsrijders op daglicentie mocht ontvangen, ging de zege net als vorig jaar naar Erik Druyts en Greta Van Gompel. Ze zaten van bij het begin goed in de wedstrijd en mochten een beker meenemen naar Titanic. Ze eindigden voor Guido Devreker en Sabine Ransbottyn, terwijl Patrick De Pau en Julien Hooreweghe de derde podiumtrede innamen. Regerend kampioenen Filip Dewulf en Veronique Collie zaten in de problemen en eindigden pas 19de!

In ‘Toerisme’ diende er lang gedebatteerd te worden over de uiteindelijke uitslag nadat er enige discussie was over een fragment in het roadbook. Uiteindelijk werd alles rechtgezet en ging de zege naar Dimitri Bucquoye en Anton Dupan van Renstal Bryghia. Die stonden de hele avond trouwens aan de leiding en werden de verdiende winnaars voor de duo’s De Cnodder-Huysmans en De Beuckelaere-Nuyts, die de rest van de medailles meenamen naar het Antwerpse en Titanic.

Geen drukbezette klasse in ‘Sport’, met zes deelnemende teams. Daar ging de winst naar specialist Nick Vanoverschelde, zoals steeds gereden door Anja Seynaeve. Mooie revanche op vorig jaar toen ze op de laatste plaats eindigden. Met Coussée-Van Himpe op twee en Forrest-Vanhoucke op drie bleven daar alle podiumprijzen binnen West-Vlaanderen.

Schoonheidsfoutjes. Zo kan men de enkele discussiepunten noemen. Een paar veegjes op een overigens mooi rapport voor een hardwerkend, jong team dat door Hemicuda naar voren wordt geschoven. Wedstrijdleider Gunther Dewispelaere was zichtbaar opgelucht dat alles uiteindelijk tot een besluit kwam.

« Zoals iedere club zitten we in met de opvolging, » vertelde secretaris Jan Verschaeve. « Mijn aandeel in deze wedstrijd is geringer dan bijvoorbeeld in de rally. Maar we proberen de jongeren van onze club in te schakelen. Het is niet altijd eenvoudig om opvolging binnen de club te vinden, maar dan nog moeten de jongeren uiteraard de kans krijgen om iets te mogen organiseren! Wij bieden ze die kans. »

Bovendien gingen alle deelnemers naar huis met een potje Tierenteynmosterd, de podiumgangers in de diverse klasses zelfs met « meerdere en specialere » potjes. Een avondje verzet, een samenkomst onder gelijkgezinden en dan nog bij thuiskomst een potje van een kwaliteitsproduct in de koelkast mogen zetten. Er zijn zeker ergere dingen op deze wereld.

De rittensportkalender is dit seizoen redelijk versplinterd. De deelnemers zien elkaar pas terug einde maart, voor de Titanicrit in Kasterlee. (B. Verstraete met T. Carlens; foto’s Jeff Moons, Gino Vercruysse & Willy Bouchez)

Uitslag Tierenteynrit

Klasse Recreatie
1. Druyts Erik – Van Gompel Greta (Daihatsu Feroza) 12
2. Devreker Guido – Ransbottyn Sabine (Audi A4) 22
3. De Pau Patrick – Hooreweghe Julien (Audi A4) 23
4. Vandermeersch Emely – Demeestere Michelle (Hyundai i20) 26
5. Meyfroot Francky & Amelieke (Volvo XC90) 44
6. Verhaeghe Serge & Damon (Volvo V70) 51
7. Verfaillie Danny – De Baets Eric (Dacia Duster) 52
8. Hoogwijs Edith – Wellens Peter (Peugeot 107) 58
9. Vermeire Jelle – Bruyneel Yves (Ford Connect) 60
10. Olivier Gregory – Vandamme Tony (Ford Connect) 62…

Klasse Toerisme
1. Bucquoye Dimitri – Dupan Anton (Skoda Fabia) 43
2. De Cnodder Jelle – Huysmans Jonathan (Citroën C4) 49
3. De Beuckelaer Gitte – Nuyts Benny (Ford Sierra) 101
4. De Man Steven & Jos (Matra Murena) 107
5. Agten Guy – Seynaeve Dominiek (Volvo) 113
6. Vanneste Sebrecht – Crombez Jurgen (Ford Sierra) 118
7. Vandoorn Karel & Korneel (Volvo 940T) 121
8. Eysermans Jan – Poulmans Wim (Subaru Impreza GT) 124
9. Dhaese Robin – Muylle Jo (Renault Kangoo) 141
10. Nouwen Carine – Smeets Eddy (Peugeot Partner) 170…

Klasse Sport
1. Seynaeve Anja – Vanoverschelde Nick (Opel Astra) 442
2. Coussée Patrick – Himpe Jan (BMW 2002 Tii) 796
3. Forrest Filiep – Vanhoucke Carine (Peugeot 3008) 841
4. Verstegen Jozef – Van den Bogerd Luc (Citroën 2CV) 1027
5. Buyse Bart & Bjorn (BMW E21 316) 2572
6. Van den Wyngaert Sander & Paul (VW Corrado 16v) 2707