Timmy Hansen is in Zuid-Afrika Wereldkampioen Rallycross geworden. Het was de spannendste ontknoping ooit, want de Zweed eindigde met evenveel punten als Andreas Bakkerud. Het aantal overwinningen gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van Timmy Hansen en Peugeot.

Voor de start van de finale in Zuid-Afrika, had Timmy Hansen twee punten voorsprong op Andreas Bakkerud, terwijl Kevin Hansen derde was met 11 punten achterstand. Bakkerud nam de beste start en in de zesde bocht ging hij in duel met Timmy Hansen, die rond ging. De titel leek voor de Noor in de Audi, want ook Kevin Hansen maakte een schuiver waardoor hij naar de vijfde plaats zakte.

Andreas Bakkerud aan de leiding in de finale, voor Hansen.

Timmy Hansen knokte zich terug naar de vierde plaats, maar vooraan zette Niclas Grönholm, de snelste in de kwalificaties, de aanval in op leider Bakkerud. Met succes, want de Fin nam met zijn Hyundai i20 de leiding over. Aan een tweede plaats had Andreas Bakkerud niet genoeg, want Timmy Hansen scoorde evenveel punten. De Zweed won dit seizoen wel vier wedstrijden, tegenover slechts één zege voor Bakkerud. De oudste zoon van Kenneth Hansen is dan ook de Wereldkampioen Rallycross 2019.

« Het is onwezenlijk om Wereldkampioen te zijn. Ik besef het nog niet. Wanneer je zoveel druk op de schouders hebt, dan mag je geen foutje maken. Dit was ongetwijfeld mijn sterkste prestatie uit mijn carrière, want ik kon mijn focus behouden en ik heb geen fouten gemaakt. Na mijn schuiver, kreeg ik via de radio te horen dat ik minstens nog één plaats goed moest maken. Ik zag dat Timo Scheider problemen had en ik kon hem dan ook passeren, » vertelde Timmy, die dit seizoen als enige meerdere wedstrijden won (4 zeges op 10 wedstrijden). « We pakken trouwens ook de titel bij de teams. Dat maakt het nog mooier. »

Andreas Bakkerud was zwaar aangeslagen: « Ik ga geen commentaar geven op het incident met Timmy. Ik had veruit de beste start en ik had alle troeven in handen… Ik wil gewoon Monster Energy RX Cartel danken voor hun werk dit seizoen. »

Guillaume De Ridder plaatste zich voor de halve finale, maar daarin kwam hij in aanvaring met zijn teambaas, Guerlain Chicherit. De twee Renaults misten daardoor de finale.