Het team van DG Sport Compétition was gedurende dit eerste herfstweekend op twee fronten actief. Zaterdag voegde de Peugeot 208 T16 R5 van Kris Princen en Peter Kaspers in Sankt Vith een top-5 aan zijn erelijst van het Belgisch rallykampioenschap, terwijl enkele tientallen kilometer verder de Opel Astra TCR de Qualifying Long Race van de vierde TCR Benelux-meeting afwerkte op het circuit van Colmarberg.

In vergelijking met de vorige afspraken was de technische set-up wat veranderd: door zijn goede prestaties in de Benelux- en Europese wedstrijden was de Balance of Performance (BoP) van de Opel Astra op twee vlakken aangepast: er kwam een extra gewicht van 30 kg. Bovenop een succesballast van 30 kg., dus 60 kg. Samen – en een vermindering van het vermogen naar 95 %.

dgsport03

Maar wat er ook van zij, Pierre-Yves Corthals en Fred Caprasse waren vast van plan om op het atypische Luxemburgse circuit van zich te laten spreken. Als achtste op de grid nam eerstgenoemde een droomstart, waarna hij op zijn elan doorging en het stuur op de derde plaats wist door te geven. Die werkte de opdracht onberispelijk af en kwam na een wedstrijd die werd getekend door heel wat neutralisaties als tweede over de streep. Het resultaat werd evenwel in vraag gesteld door een straf van tien seconden, die aan het team van DG Sport Compétition werd toegekend na het niet respecteren van de pit-stop procedure. Het team besloot echter tegen deze beslissing in beroep te gaan: “Het is niet onze gewoonte een beslissing van de officials aan te vechten, maar we zijn er zeker van dat we het reglement helemaal hebben gerespecteerd”, stelde teamdirecteur Christian Jupsin.

dgsport01

Op zondag stonden de traditionele vier sprints op het programma en het was Fred Caprasse die ’s ochtends het stuur van de Astra nam. Hij vertrok als vierde, maar wist al in de eerste ronde de gele trui te omgorden, vooraleer door een rivaal te worden geramd. Die werd later bestraft, maar Fred viel wel terug naar de laatste plaats. De rijder van DG Sport Compétition liet de moed echter niet zakken en begon aan een gespierde comeback, om uiteindelijk als vierde te worden afgevlagd. Na een hergroepering achter de Leading Car werd de tweede sprint gelanceerd en Fred Caprasse nam onmiddellijk het spoor van Stéphane Lémeret, leider in de wedstrijd (én het kampioenschap). Na zeven geraakte Fred er langs, en hoewel hij nadien nog één ronde lang het commando aan Maxime Potty moest laten, nam hij snel opnieuw het voortouw, om zo naar een schitterende overwinning te rijden!

dgsport04

Enkele uren later kwam het pelloton van TCR Benelux opnieuw op de piste, voor de twee laatste Sprints van de dag. Een Pilou Corthals van de grote dagen kruiste de degens met… de wereldkampioen TCR, Stefano Comini himself. “Eens te meer had ik een schitterende start en klom meteen van de vierde naar de tweede plaats. Maar de Zwitser had niet op me gewacht. Hij beschikte over een duidelijk lichtere wagen dan onze Opel en bovendien toonde hij dat hij niet voor niets de nummer één van de wereld is. Hij sloeg een klein kloofje dat ik niet meer kon dichtrijden. Voor de vierde Sprint miste hij zijn start echter volledig, en belandde aan de chicane in een onbeschrijflijke chaos. Er waren heel wat wagens bij de aanrijding betrokken en omdat de veiligheidszones niet echt meer in orde waren, kwam de safety car voorrijden… tot aan de finish. Ik wist dus zonder echt te strijden te winnen, en dat is niet de manier waarop ik wil zegevieren. Blijft dat de balans van het weekend heel positief is: samen met Fred nemen we punten terug op de leider in het kampioenschap, terwijl we met het extra gewicht toch in moeilijke omstandigheden moesten rijden, wat zich zeker in de remzones liet voelen.”

dgsport02

Het hoeft niet gezegd dat na de vierde van zes manches van de TCR Benelux die tevredenheid werd gedeeld door alle leden van het DG Sport Compétition team. “Wat kunnen we meer zeggen dat we hier heel tevreden over zijn”, vatte Christian Jupsin samen. “Door de nieuwe BoP was onze opdracht nochtans niet makkelijk. Maar net zoals hun rallycollega’s heeft het circuit-team van DG Sport Compétition blijk gegeven van heel wat team spirit en nog maar eens getoond dat de wil om te winnen ons zo typeert! Ik doe ook mijn hoed af voor onze rijders: Pilou kwam opnieuw heel sterk uit de hoek, zette sterke en regelmatige prestaties neer, terwijl Fred zijn progressie bevestigde en een perfect rapport afleverde. We strijden nu meer dan ooit om de titel en we zullen er alles aan doen om die binnen te halen!”