Snelste tijd in Monza met de Toyota TS050 Hybrid

Nicolas Lapierre, die gisteren zijn 33e verjaardag vierde, drukte zijn stempel op de proloog van het Wereldkampioenschap Endurance 2017 die afgelopen weekend in Monza plaatsvond. De Fransman is nog steeds officieel Alpine piloot en zal slechts twee wedstrijden rijden voor Toyota, de 6U van Spa en de 24U van Le Mans. Zijn chrono van 1’30″547 werd niet meer verbeterd.

Toyota maakte zijn ambities voor het WEC 2017 duidelijk et Nicolas Lapierre rechtvaardigde zijn terugkeer in het team. (Foto DPPI)

Lapierre was 0 »785 dan de snelste tijd van zaterdag door Mike Conway aan het stuur van de Toyota nr 7. Zijn teamgenoot Anthony Davidson was de enige andere piloot die onder de 1’31 dook.

Bleven de Porsches 919 Hybrid bewust op de achtergrond tijdens deze Proloog? (Foto DPPI)

De twee Porsches 919 Hybrid zetten de derde en vierde tijd neer en de vier officiële LMP1’s werden gescheiden door amper 1″4, wat veel goeds belooft voor de eerste wedstrijden in Silverstone en Spa. Tenzij de twee teams bewust onder hun kunnen presteerden.

Matthieu Vaxivière zorgde voor de verrassing met de snelste tijde in LMP2 met de Oreca 03 Gibson. (Foto©AdrenalMedia.com)

In LMP2 waren de verschillen nog kleiner want het verschil tussen de twee snelsten, Matthieu Vaxivière (Oreca 07 TDS Racing) en Bruno Senna (Oreca 07 Vaillante Rebellion, bedroeg amper 16 duizendsten! En de Chinese Nederlander Ho-Pin Tung volgde op slechts 0″378  met de Oreca van Jackie Chan DC Racing.

De Porsche 911 RSR toonde zich de snelste in GT. (Foto DPPI)

Ook bij de GT’s wordt het een spannende strijd. De nieuwe Porsche 911 RSR met centraal geplaatste motor zorgde voor de snelste drie tijden met respectievelijk Michael Christensen, Kevin Estré (beiden met wagen Nr 92) en Frédéric Makowiecki terwijl de Ford GT’s de snelsten waren op zondag met Harry Tincknell, Andy Priaulx en Olivier Pla, gegroepeerd in minder dan 0 »2.

De Ford GT’s lijken klaar om Porsche weerwerk te bieden in GT. (Foto DPPI)

27 van de 28 voor dit seizoen ingeschreven wagens die verwacht worden in Silverstone op 16 april namen deel aan deze proloog onder de blikken van duizenden enthousiaste Italiaanse fans. Helaas was er geen enkele Belgische piloot van de partij, tenzij men André Lotterer meetelt als halve landgenoot. Lotterer kwam kort proeven van de Porsche 919 Hybrid, net als zijn voormalige teamgenoot Romain Dumas met de Alpine A470 Gibson in LMP2. (B. Verstraete)