De Automobile Club de l’Ouest heeft de grote lijnen bekendgemaakt van de sportieve en technische reglementen voor de LMP1 categorie vanaf 2020. De aankondiging vond plaats in het kader van de traditionele persconferentie op vrijdag.

Het sleutelwoord voor de koninginnenklasse van het WRC is ongetwijfeld kostenbeperking. De verschillende constructeurs zijn verplicht een kit te ontwikkelen voor het volledige seizoen. Momenteel gebruiken Porsche en Toyota ieder jaar kits met veel of weinig downforce om de aerodynamische prestaties te verbeteren in functie van de circuits. De « Le Mans »verdwijnen dus van het toneel.

Een van de andere maatregelen die LMP1 minder kostelijk moeten maken zijn is een systeem met « jetons » in het technisch reglement. Een constructeur kan verschillende punten van zijn wagen verbeteren in het tussenseizoen zoals het chassis, de motor of het hybride systeem, maar één van deze opties is prioritair tegenover de rest. Het zal dus niet meer mogelijk zijn om na één seizoen een volledig nieuwe wagen te ontwikkelen.

Het aantal uren in de windtunnel wordt beperkt, net als het aantal personen op het circuit dat van 65 naar 50 teruggebracht wordt, met uitzondering van de 24 Uur van Lemans omwille van het speciale karakter van de wedstrijd. De wintertests worden collectief gehouden om de kosten te beperken.

De veiligheid van de piloot wordt ook verbeterd met een grotere cockpit en een gewijzigde rijpositie voor de piloot.

Maar het technologisch aspect wordt niet vergeten. Het hybride systeem zal nog steeds aanwezig zijn, maar beperkt tot 8MJ met een maximaal gebruik van twee hybride systemen. De intrede van de « Plug-In » laat toe wagens op te laden in de pitlane en in de stands. Tenslotte moeten LMP1’s ook 1 kilometer volledig elektrisch rijden na elke pitstop.

Al deze maatregelen hebben veel weg van een lokroep naar Peugeot Sport. Het is geweten dat de Franse constructeur wil terugkeren in endurance op voorwaarde dat de kosten onder controle blijven. Mogen we ons aan een aankondiging uit Sochaux verwachten?