« Het wordt een loterij, » dat is de term die we het vaakst horen in het servicepark van Marmaris, waar de teams zich opmaken voor de start van de Rally van Turkije, de op twee na laatste wedstrijd van het Wereldkampioenschap 2018. Vooral Sébastien Ogier heeft er geen al te goed oog in, maar de Ford-rijder heeft er nochtans alle belang bij om goed te scoren, want een misstap kan onze landgenoot Thierry Neuville wel heel dicht bij de eerste Belgische wereldtitel in de rallysport brengen. Thierry kijkt alvast  met vertrouwen uit naar de start.

« Dit is een loodzwaar parcours, met grote keien en een rotsachtige ondergrond. Ik ben in het nadeel dat ik de weg open en moet vegen, maar anderzijds heb ik er wel vertrouwen in, want onze Hyundai is altijd heel competitief op zwaar onverhard. Dat het een nieuwe wedstrijd is maakt het voor iedereen wat zwaarder, want er kruipt veel meer tijd in de voorbereiding. Ik ben benieuwd, maar in elk geval moet ik me geen zorgen meer maken over mijn contract. Ik kan me helemaal concentreren op de wedstrijd, » lachte Thierry, die op de shakedown vanochtend veruit de snelste was. De leider in het kampioenschap was 1″6 sneller dan Sébastien Ogier.

« Ik kan me geen puntenverlies meer veroorloven en net daarom vrees ik voor een loterij op de proeven. Het zal een kwestie van overleven worden en hopen dat je niet lek rijdt. Akkoord, je hebt het zelf in de hand of je risico’s neemt, maar anderzijds kan ik Thierry ook niet zomaar laten rijden. Het wordt een moeilijk evenwicht. In elk geval hou ik meer van een parcours waarop je voluit kunt aanvallen, » aldus Ogier, die vertelde wellicht volgende week bekend te maken waar hij volgend jaar zal rijden. Na de aankondiging van het driejarig contract van Thierry Neuville bij Hyundai, lijkt een terugkeer naar Citroën heel plausibel voor de Fransman. Zeker omdat Pierre Budar, de teambaas, ook in die zin dacht: « We willen een rijder die de ervaring heeft om overal mee te strijden voor overwinningen, maar ook iemand met de ervaring om de wagen verder te doen evolueren. »

Bij Toyota rekent men op Ott Tänak, maar ook Jari-Matti Latvala gelooft in zijn winstkansen. « De wedstrijd zal niet gewonnen worden door de snelste, maar door de rijder die uit de problemen blijft. Ik denk dat ik de ervaring heb om dat te doen…, » aldus Latvala, die eveneens bevestigde al een zitje bemachtigd te hebben voor volgend seizoen.

De Rally van Turkije start vanavond met een showproef in Marmaris, waarna de volgende dagen nog 16 klassementsproeven op het programma staan. Vooral de eerste proef vrijdagochtend, de 38 km van Cetibeli, belooft cruciaal te worden. (HVO)