Nog voor het begin van de verkiezing heeft Kia al zijn stempel gedrukt op de komende World Car of the Year Awards. Het Koreaanse merk heeft het grootste aantal nominaties in de wacht gesleept voor de verschillende prijzen, het resultaat van het grote offensief van de jongste maanden waaruit niet minder dan vier modellen weerhouden werden door de organisatoren van de verkiezing. Het gaat om de Picanto, Stonic, Niro en zelfs de mooie nieuwe coupé, de Stinger, die pas de komende weken officieel gelanceerd wordt. Deze vier modellen zijn samen met 31 anderen genomineerd voor de hoofdprijs ‘wagen van het jaar’. De eerste twee modellen werden, samen met slechts zes anderen (Ford Fiesta, Hyundai Kona, Nissan Micra, Seat Ibiza, Suzuki Swift en VW Polo) geselecteerd voor de titel ‘stadswagen van het jaar’.

De Kia Stonic heeft de nodige troeven om een commercieel succes te worden.

Zustermerk Hyundai doet het ook niet slecht wat de nominaties betreft. De Kona werd gekozen in de algemene categorie en bij de stadswagens, de Hyundai FE dingt mee naar de titel ‘World Green Car of the Year’ tegenover amper vier concurrenten waaronder de Nissan Leaf, en Hyundai werd zelf weerhouden in de sportieve categorie met de i30N.

Na Kia is VW het merk met de meeste nominaties achter zijn naam (vijf) met de Arteon, Polo en T-Roc voor de award voor wagen van het jaar, de Polo GTI bij de sportievere wagens en de Polo bij de stadswagens.

De grote afwezige is Mercedes dat vreemd genoeg in geen enkele categorie genomineerd werd! (B. Verstraete)

Kia trekt de sportieve kaart met de Picanto GT line.

 

Een berline met coupé allures, de Kia Stinger .