Op weg naar een zesde bekroning als wereldkampioen rally liet Sébastien Ogier deze zondag zijn ervaring spreken om zijn rivalen te doen kraken. Thierry Neuville en Ott Täak gingen beiden in de fout in de Rally van Australië die gewonnen werd door Jari-Matti Latvala.

« Wat een ongelofelijk seizoen! Het was zeer spannend, met hoogtes en laagtes », verklaarde Ogier die zijn triomf opdroeg aan zijn echtgenote, de Duitse presentatrice Andrea Kaiser. « Niet zo lang geleden voelden we dat het moeilijk zou worden om te overwinnen, maar we hebben niet opgegeven », gaf hij toe met copiloot Julien Ingrassia aan zijn zijde.

De ontknoping van één van de spannendste seizoenen van de laatste 15 jaar werd door velen verwacht op de 24e en laatste proef van de 13e en laatste rally van het seizoen, maar het verdict in de strijd voor de titel bij de piloten was al voor de Power Stage en zijn bijbehorende bonuspunten gevallen. Neuville, toen achtste, gaf op toen hij op KP22 een wiel verloor na een sortie en Tänak verloor zijn tweede plaats door op de volgende proef van de baan te gaan en de transmissie te beschadigen bij een klap tegen een boom.

De Franse M-Sport piloot was zich tevreden aan het stellen met de zesde plaats die hem in ieder geval de titel zou opleveren, zelfs bij een overwinning van Tänak, maar met de opgaves van zijn concurrenten was de titel op twee proeven van het einde al een zekerheid.

De regen die ‘s nachts met bakken uit de hemel gevallen was maakte de onverharde wegen in New South Wales zeer verraderlijk, een ondergrond vol valstrikken waar Ogier voor op zijn hoede was. Neuville en Tänak waren al verschillende keren in de fout gegaan alvorens definitief van de baan te gaan.

« We hebben alles gegeven en risico’s genomen om de titel te behalen », bevestigde Neuville die zich in september nog « 75% kans » gaf om kampioen te worden. Ogier was echter foutloos toen hij vrijdag de baan moest vegen en controleerde zijn wedstrijd na de lekke band van Neuville.

 

Voor Ogier is het de zesde titel op rij, de piloot uit Gap komt in de buurt van de negen titels van zijn landgenoot Sébastien Loeb. Voor Frankrijk is het de vijftiende titel op rij en de zestiende in total met die van Didier Auriol in 1994.

De laatste niet-Franse wereldkampioen was de Noor Petter Solberg in 2003.

Toyota had ook redenen om te vieren, de Japanse constructeur behaalde zijn eerste titel sinds 1999. De zege van Latvala, voor de Hyundai van Hayden Paddon en de Citroën van Mads Ostberg, zette de de bekroning nog in de verf voor het team geleid door Tommi Mäkinen. De Japanse verantwoordelijken toonde zich verheugd over de succesvolle terugkeer in het WRC, in tegenstelling tot hun Zuid-Koreaanse tegenhangers die opnieuw met lege handen huiswaarts keren en hun zware investeringen opnieuw niet beloond zien.

Een zichtbaar ontgoochelde Neuville eindigde voor de vierde maal op rij tweede in de eindstad na Ogier, die hij zeer sportief feliciteerde. Hij hoopt de Fransman volgend jaar eindelijk te kloppen in een seizoen waarin Ogier een nieuwe uitdaging aangaat bij Citroën dat sinds 2012 geen prijs meer gepakt heeft.

Afspraak over twee maanden in de Monte-Carlo Rally.