De eerste dag van de Tour de Corse stond in het teken van het beklijvende duel tussen Ott Tänak en Elfyn Evans. Evans opende met een snelste tijd maar de Toyota rijder nam toch de bovenhand op het einde van de eerste ronde. De Brit sloeg terug in de tweede boucle terwijl zijn tegenstander problemen had met een schokdemper. Bij de start van de laatste proef bedroeg de voorsprong van Evans op Tänak 4″5, maar de Ford piloot werd gehinderd toen hij de traag rijdende Toyota Yaris WRC van Kris Meeke inhaalde. Een 11 seconden tragere tijd dan Tänak betekende dat de leider opeens naar de derde plaats wegzakte, maar de wedstrijdleiding besloot hem de tijd van de Est toe te kennen zodat het verschil opnieuw 4″5 werd.

De derde plaats is in handen van Thierry Neuville op 9″8 van Ott Tänak. Onze landgenoot kende ‘s ochtends problemen met het weggedrag van zijn Hyundai i20 WRC maar herpakte zich in de namiddag en sloot de dag af met een scratch. Dani Sordo lag lange tijd op de derde plaats maar kon zijn ritme van de eerste doortocht niet inhouden en moest 16″3 toegeven op zijn teamgenoot.

Teemu Suninen wil een vroege opgave zoals in Mexico vermijden en staat op de vijfde plaats met zijn Ford Fiesta WRC. De Fin heeft 5″4 voorsprong op de Citroën C3 WRC van Sébastien Ogier die gefrustreerd was over zijn prestaties terwijl vooraf tot de favorieten gerekend werd. Na een fout op de eerste proef die hem tien seconden kostte stond de Fransman pas op de achtste plaats, waarna hij de hele etappe lang geplaagd werd door onderstuur maar toch tot op de zesde plaats opklom. Zijn teamgenoot Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) volgt op de zevende plaat en toonde zich eveneens ontevreden over zijn openingsdag.

Viervoudig winnaar Sébastien Loeb (Hyundai i20 WRC) sloot de eerste dag op de achtste plaats af nadat hij twee minuten verloor toen hij op de eerste proef een stoeprand raakte en een ophangingsarm beschadigde.

Toyota piloten Jari-Matti Latvala en Kris Meeke staan buiten de top 10. De Fin was even zesde maar viel terug naar de zeventiende plaats toen hij een wiel moest wisselen. Latvala staat momenteel dertiende, drie plaatsen hoger dan Meeke die een stoeprand raakte en de ophanging rechtsachter beschadigde.