Hij waagde het erop van start te gaan met twee nagelbanden vooraan, twee slicks achteraan en twee slicks in de koffer van zijn Hyundai i20.

Thierry Neuville reed wel de scratch op KP2, maar had de schade moeten beperken op KP1. Volgens talrijke volgers en ook de piloot uit St. Vith zelf had hij onvoldoende het verschil gemaakt met zijn bandenkeuze. Hij is « pas » derde na deze eerste dag in de Monte-Carlo op 14.3 seconden van Ott Tänak.

« Snel, maar niet genoeg. We hadden op beter gehoopt. We hebben geprobeerd. Het was misschien riskant maar met de informatie waar ik over beschikte dacht ik dat het de goede keuze zou zijn », verklaarde Thierry.

Sébastien Ogier zette op KP2 de tweede tijd neer en staat op 9 seconden van Tänak.

De Top 10 bestaat verder uit Jari-Matti Latvala (Toyota, + 23.5), Esapekka Lappi (Citroën, + 25.0), Elfyn Evans (Ford, + 28.4), Andreas Mikkelsen (Hyundai, + 35.1), Sébastien Loeb (Hyundai, + 44.5), Kris Meeke (Toyota, + 1:01.3) en Pontus Tidemand (Ford, + 1:01.4).

In WRC-2 is Guillaume de Mévius met de DS3 R5 van DG Sport uitstekend aan de wedstrijd begonnen met een scratch op KP2 en een voorlopige derde plaats in zijn klasse. Yoann Bonato (CHL Citroën DS3) leidt, voor Nicolas Ciamin (THX Racing CW). Adrien Fourmaux en Renaud Jamoul (M-Sport Ford) staan op de vijfde plaats en Grégoire Munster et Louis Louka (BMA Skoda) hebben momenteel de zevende plaats in handen.