Na hun intrede vorig jaar in het WTCC en de daarbij gepaard gaande zware investering die het merk op lange termijn hoopte te rentabiliseren zal Volvo – dankzij Polestar Cyan Racing – het kampioenschap niet met lege handen achter zich laten want het Zweedse merk behaalde twee wereldtitels. De schitterende S60’s Mogen echter rechtstreeks het museum in.

Het is namelijk nog niet officieel maar het WTCC in zijn huidige vorm is ten dode opgeschreven. Vorig weekend viel in Qatar het doek over het Wereldkampioenschap voor Toerwagens, een competitie die een wrange nasmaak liet na recente races in Japans en Macau die ingekort werden door slechte weersomstandigheden. Maar niet enkel dat…

Op de piste gingen de laatste zeges van het seizoen naar Tom Chilton met een privé Citroën en Esteban Guerrieri die door Honda in huis gehaald werd om Norbert Michelisz aan de titel te helpen – tevergeefs.

Foto Francois Flamand / DPPI

Na jaren van trouwe deelname zal Honda met spijt terugkijken op het afgelopen seizoen. Hun beste veregenwoordig, Tiago Monteiro, raakte gewond tijdens een privé test in september en moest het einde van het seizoen missen. De Portugees voerde op dat ogenblik de tussenstand aan. Alle hoop van Honda rustte vervolgens op de schouders van Norbert Michelisz.

De Hongaar kwam echter niet goed uit de verf in de laatste meetings. In Qatar kreeg hij af te rekenen met remproblemen en beschikte hij niet over voldoende mentale sterkte om zijn laatste tegenstander, Volvo piloot  Thed Björk, van de kroon te houden.

Foto Jean Michel Le Meur / DPPI

Voor de laatste afspraak van het seizoen had Volvo beroep gedaan op een luxe-joker in de vorm van Yvan Muller om op de valreep Nestor Girolami te vervangen aan het stuur van de derde S60 naast Björk en Catsburg. De Fransman speelde zijn rol perfect en reed in functie van zijn teamgenoot.

Foto Francois Flamand / DPPI

Over enkele dagen zal de FIA bevestigen welk kampioenschap het WTCC zal vervangen. De TCR International Series, gepromoveerd tot FIA Kampioenschap, en de TCR wagens zullen logischerwijze de nieuwe wereldwijde uithangborden worden van de toerwagenraces. Dat zal de kosten van het kampioenschap gevoelig doen dalen. Afwachten wie er van de partij zal zijn…