10 MORBIDELLI Gianni (ITA), Team Mulsanne, Alfa Romeo Giulietta TCR, 22 VERVISCH Frederic (BEL), AUDI Sport Team COMTOYOU, Audi RS3 LMS, 2018 FIA WTCR World Touring Car cup, Race of Hungary, Hungaroring, Boedapest, 27-29 april – Foto Gregory Lenormand / DPPI

Na de eerste meeting in Marrakesh gingen er in Boedapest opnieuw stemmen op tegen de duidelijk onevenwichtige Balance of Performance. In Noord-Afrika waren de Hyundai i30 TCR’s zeer dominant, en dat waren ze opnieuw op de Hungaroring, ook al behaalde de Koreaanse constructeur maar één overwinning.

Andere wagens zoals de Audi RS3, de Volkswagen Golf en de Cupra Leonreden er voor spek en bonen bij. Onder de slachtoffers waren ook de Belgische teams Audi Sport Leopard Lukoil Team (WRT) en Comtoyou Racing. Jean-Michel Baert, teambaas van Comtoyou, toonde zich zeer sceptisch…

« Onze wagens zijn te zwaar », verklaarde hij aan TouringCarTimes. « De Hyundai’s en de Honda’s rijden in een andere klasse. François Ribeiro (promotor van het WTCR) antwoordde dat dat niet klopt en de wagens door uitstekende piloten bestuurd worden. In mijn ogen zijn Daniel Nagy en Benjamin Lessennes niet beter dan een Muller of een Tarquini maar ze rijden er toch voor. »

« We zitten op anderhalve seconde », gaat Jean-Michel verder. « Dit is gewoon een farce. Ik hoop dat de BoP gewijzigd wordt. Vorig jaar gebeurde dat al toen de Hyundai debuteerde. Dit kan niet blijven duren tot het einde van het seizoen. »

69 VERNAY Jean-Karl (FRA), Audi Sport Leopard Lukoil Team, Audi RS3 LMS, 2018 FIA WTCR World Touring Car cup, Race of Hungary, Hungaroring, Boedapest, 27-29 april – Foto Thomas Fenetre / DPPI

Jean-Karl Vernay, piloot voor Audi Sport Leopard Lukoil Team en winnaar van Race 2 in Marrakesh, won er geen doekjes om: « Ik rij aan 200% en als ik de kloof met de leiders zie is het ontmoedigend, » vertrouwde de TCR International kampioen aan onze collega Neil Hudson toe. « Ik ben kwaad op de FIA en zijn BoP. Het is een slechte grap. In Marrakesh bedroeg het gaat al vier tienden op een ‘Mickey Mouse’ circuit. Hier zitten op meer dan een seconde ! »

« Misschien ben ik een slechte piloot », ironiseert de Fransman. « In Boedapest kregen we te horen Michelisz het veld aanvoerde omdat hij in eigen land reed. Het is een gebrek aan respect tegenover de piloten die niet met een Hyundai of een Honda rijden. Ik doe alles wat ik kan maar als ze het kampioenschap gaande willen houden tot de finale in Macau hebben ze er baat bij te reageren en iets te doen. »

63 LESSENNES Benjamin (BEL), Boutsen Ginion Racing, Honda Civic TCR, 2018 FIA WTCR World Touring Car cup, Race of Hungary, Hungaroring, Boedapest, 27-29 april – Foto Gregory Lenormand / DPPI

Deze BoP soap doet echter niets af van de prestaties van Benjamin Lessennes die goed bij de les was in Hongarije. Tiende in Race 1 alvorens hij gediskwalificeerd werd na een aanvaring met James Thompson, achtste in Race 2 en vijfde in Race 3, de Boutsen Ginion Racing piloot liet zich opmerken in Hongarije. Hij is niet voor niets TCR Benelux kampioen.

« Het weekend was slecht begonnen voor mij en ik besloot voor zondag van nul te herbeginnen », aldus Benji aan TouringCarTimes. « Ik bereikte Q3 maar zette geen tijd neer. Ik kwam te laat op de piste. In Race 2 nam ik geen risico’s want ik wist dat ik vanop de vijfde plaats ging starten in Race 3. De eerste twee ronden waren moeilijk en met de neutralisaties was het alsof we drie starts hadden. Daniel Nagy kwam nog terug op het einde en ik moest hem in de gaten houden. »

Yann Ehrlacher (Honda Civic Münnich), Mehdi Bennani (Volksagen Golf SLR) en Gabriele Tarquini (Hyundai i30 BRC) wonnen de drie races van afgelopen weekend. De volgende meeting vindt plaats op de Nordschleife in het voorprogramma van de 24 Uur van de Nürburgring op 11 en 12 mei.