Het is de jongste jaren niet eenvoudig voor wedstrijden om een plaats op te eisen onder de regularity wedstrijden voor klassieke wagens. Het Trajectoire team Jean-François Devillers zoekt nog naar de juiste formule met de revival van Liège-Sofia-Liège, gevolgd door Liège-Rome-Liège en volgend jaar de Marathon de la Route. De Tour de Belgique zag in 2012 opnieuw het levenslicht maar ondanks de inspanningen van DG Sport zal er geen editie 2018 plaatsvinden. Hopelijk komt hij in 2019 terug, eventueel onder een andere vorm.

Van 30/11 tot 2/12

Nochtans oordelen de liefhebbers van regularity wedstrijden dat er in België onvoldoende keus is. Daarom biedt Superstage naast de Ypres Rally, de Ypres Historic Rally en de Rally van de Monteberg voortaan ook de Ypres Rally Regularity aan. Het is ditmaal geen nevenwedstrijd voor de topwedstrijd van het BK Rally eind juni, maar wel een regelmatigheidswedstrijd op het einde van het seizoen, van 30 november tot 2 december.

Het Parc Fermé zal net als vroeger achter de Hallen liggen.

Evocatie van een rijk verleden

Om zoveel mogelijk herinnering van de vroegere 24U van Ieper op te roepen zal de wedstrijd over drie dagen plaatse vinden met start op vrijdagnamiddag voor een eerste etappe die tot na middernacht verloopt, en een tweede etappe die zondagmiddag eindigt met een podium om 14u. Het podium zal uiteraard op de Grote Markt van Ieper gelegen zijn en het Parc Fermé op het Sint-Maartensplein achter de Hallen.

De tweede dag zal het idee hernemen van de editie 1997 van de Rally van Ieper die als kandidaat voor het Wereldkampioenschap Rally proeven ging opzoeken in de streek van Moeskroen, Braine-le-Comte, Hannuit en Beaumont.

Al 69 inschrijvingen

Voor het sportieve luik heeft Superstage ongetwijfeld een juiste beslissing genomen door op de broers Bjorn en Jens Vanoverschelde beroep te doen. Ondanks hun jonge leeftijd beschikken ze beide over een zeer ruime ervaring in oriëntatie- en regelmatigheidswedstrijden in de rol van copiloot en ook als leden van de organisatoe van de Belgian Westhoek Classic hebben ze hun sporen verdiend.

Bijgestaan door Yannick Albert zal Dominique Holvoet één van de voornaamste kanshebbers op de overwinning zijn. (Foto E. Coppée)

De inschrijvingen voor de eerste editie van de Ypres Rally Regularity kennen meer succes dan de organisatoren verhoopt hadden.  Op vier maanden van de wedstrijd werden er al 69 inschrijvingen ingestuurd en er zijn er nog meer onderweg. Momenteel staan er ook 3 Franse, 2 Britse, 1 Luxemburgs en 12 Waalse teams op de deelnemerslijst, en drie gerenommeerde copiloten zullen enkele Vlaamse piloten bijstaan. En (bijna) alle tenoren van de specialiteit zullen van de partij zijn, wat ongetwijfeld een spannende strijd zal opleveren. Wat het aantal deelnemers betreft doet de Ypres Rally Regularity het in ieder geval beter dan de laatste edities van de Tour de Belgique.

Korting op de inschrijving tot 31/7

Het systeem met verminderde inschrijfrechten voor vroeger inschrijvingen is hier uiteraard niet vreemd aan. Wie nog wil genieten van het lagere tarief kan zich tot 31 juli inschrijven. Deze datum is ook de limietdatum om met zekerheid te kunnen beschikken over de ‘Golden Package’ optie die twee hotelnachten en diner op zaterdagavond omvat. Haast u dus om u in te schrijven.

Deze eerste editie van de Ypres Rally Regularity zal misschien ook al de laatste seizoen die relatief betaalbaar blijft want de wedstrijd krijgt meteen het label ‘FIA Historic Regularity Rally’ mee en heeft de ambitie om volgend jaar al deel uit te maken van het internationale kampioenschap van de discipline. Dit jaar zijn de reglementaire beperkingen voor de wagens (waarvan het koetswerk moet dateren van de periode 1950-1987) niet erg strikt en is het mogelijk deel te nemen met een One Day vergunning van de RACB.

Net als de Ypres Rally en de Ypres Historic Rally zal deze Ypres Rally Regularity snel een onmisbare afspraak werden, en het deelnemen aan de allereerste editie levert steeds bijzondere souvenirs op. Aarzel dus niet! (B. Verstraete)

Info: http://www.ypresrallyregularity.com

(Intro foto Inge Hollevoet)