Wat een finale! De Wereldbeker Rallyraid 2019 is afgesloten met een hoogtepunt in de vorm van een spannende Rally van Marokko vol onverwachte wendingen.

Het wedstrijdbegin werd gedomineerd door Nasser Al-Attiyah die als leider in de Wereldbeker naar Noord-Afrika afreisde, maar de Qatarees verloof halfweg koers alles door een technisch probleem na een klap. Het lot van de teamleider van Overdrive lag in de handen van zijn tegenstanders…

Toen Stéphane Peterhansel, op dat moment virtueel kampioen, ook problemen kreeg en veel tijd verloor na een inschattingsfout leek het erop dat hij zijn kans had laten schieten.

Maar Stéphane en Andrea Peterhansel konden hun weg verderzetten en verloren maar twee plaats in de algemene stand. Na afloop van de slotmanche mocht de Frans-Duitse duo van het X-Raid team de titel vieren.

De laatste etappe in Marokko was beslissend voor de eindzege met een duel tussen Giniel de Villiers (Overdrive Toyota) en Carlos Sainz (X-Raid MINI Buggy) die gescheiden door slechts vier minuten aan de laatste « sprint » van 168 kilometer begonnen.

Een ontketende Sainz zag de overwinning in rook opgaan toen op het einde van de etappe al het water uit de radiator wegliep. Enkel dankzij de sleepkabel van zijn teamgenoot Przygonski (die nog zichtbaar is op de finishfoto) haalde de Spanjaard de eindmeet. Uiteindelijk eindigde Sainz tweede op iets meer dan 17 minuten van de winnaar.

Nadat hij Al-Attiyah perfect had afgelost aan kop Giniel De Villiers liet Giniel De Villiers de zege niet ontglippen. De Zuid-Afrikaan van het Toyota Overdrive team blijft een vaste waarde in de rallyraid en zal ongetwijfeld opnieuw één van de favorieten zijn voor de eindzege in de volgende Dakar.

Op de derde plaats in deze Rally van Marokko stonden oorspronkelijk Mathieu Serradori en Fabian Lurquin, maar het duo werd na de aankomst helaas gediskwalificeerd omdat hun Century Racing CR6 buggy onder het minimumgewicht gewogen werd… Maar tegenover de fabrieksteams zette het Frans-Belgische duo een grootse prestatie neer.

De derde plaats ging zo naar de Pool Jakub Przygonski met zijn MINI. Zijn voormalige copiloot, Tom Colsoul, eindigde uiteindelijk 25e met Bernhard Ten Brinke na veel tijdverlies door een gebroken ophanging.

In de algemene stand doet de Nederlander één plaats beter dan Fernando Alonso, die met alle moeilijkheden van een echte rallyraid kennismaakte. De Spanjaard heeft nog werk voor de boeg.

Rally van Marokko – Eindstand

1 Giniel de Villiers/Alex Haro Toyota Hilux 17u 48min 44sec
2 Carlos Sainz/Lucas Cruz MINI John Cooper Works Buggy 18u 06min 26sec
3 Jakub Przygoński/Timo Gottschalk MINI John Cooper Works Rally 18u 47min 11sec
4 Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel MINI John Cooper Works Buggy 19u 18min 18sec
5 Yazeed Al Rajhi/Michael Orr Toyota Hilux Overdrive 20u 17min 54sec
6 Nani Roma/Dani Oliveras Borgward BX7 DKR Evo 20u 32min 47sec
7 Reinaldo Varela/Gustavo Gugelmin Can-Am Maverick 20u 39min 35sec
8 Sergei Kariakin/Anton Vlasiuk Snag Proto 20u 41min 07sec
9 Aleksandr Dorosinskiy/Oleg Uperenko Can-Am Maverick X3 20u 49min 00sec
10 Austin Jones/Kellon Walch Can-Am Maverick X3 21u 36min 53sec