De vierde etappe van de Rally van Marokko was niet die van de rallyraid specialisten… Zowel Nasser Al-Attiyah en Stéphane Peterhansel mochten hun zegekansen opbergen na de voorlaatste etappe van de slotmanche van de Wereldbeker Rallyraid.

Nasser Al-Attiyah en Mathieu Baumel, die sinds dag 1 aan de leiding lagen met hun Toyota Hilux van het Overdrive team, kregen na 205 van de 311 kilometer elektrische problemen na een impact en moesten door de Toyota van Erik van Loon voortgesleept worden. De piloot uit Qatar kreeg een zware straftijd aangesmeerd en viel hierdoor naar de 20e plaats terug…

Ook Stéphane Peterhansel struikelde in het zicht van de eindmeet toen hij zich liet verrassen bij het nemen van een duin. De buggy van het X-Raid team viel in een vijf meter diep gat, ging overkop en brak  de ophanging.

Na herstellingen die een uur in beslag namen konden Stéphane en Andrea Peterhansel hun weg verderzetten waardoor ze ondanks alles toch nog de vijfde plaats in handen konden houden. ‘s Ochtends stonden ze nog op het podium.

Wie kwam er dan als winnaar uit deze etappe ?

De dagzege ging net als de dag voordien naar Carlos Sainz die ervan gebruik maakte om naar de tweede plaats in de tussenstand te klimmen, op minder dan vijf minuten van de leider.

En die leider is niemand minder dan Giniel de Villiers. De Zuid-Afrikaan gaf vandaag acht minuten toe op de winnaar maar hij gaat met zijn Overdrive Toyota de laatste etappe in als leider met vier minuten en 47 seconden voorsprong op Carlos Sainz.

De derde plaats is in handen van de verrassing van deze wedstrijd, het Frans-Belgische duo gevormd door Mathieu Serradori en Fabian Lurquin met een Century Racing CR6 buggy.

De vierde etappe werd ook gekenmerkt door de talrijke lekke banden op de Toyota’s van Yazeed Al-Rajhi en Fernando Alonso, maar ook de zware crash van de Tsjech Martin Prokop die zijn Ford Raptor vernielde.

De laatste etappe brengt de deelnemers van Erfoud naar Fes. Na 168 kilometer tegen de klok zullen we de winnaar kennen van deze beklijvende editie van de Rally van Marokko.

Tussenstand na de vierde etappe:

1 Giniel de Villiers/Alex Haro Toyota Hilux 15u 25min 19sec
2 Carlos Sainz/Lucas Cruz MINI John Cooper Works Buggy 15u 30min 06sec
3 Mathieu Serradori/Fabian Lurquin Century Racing CR6 15u 54min 00sec
4 Jakub Przygoński/Timo Gottschalk MINI John Cooper Works Rally 16u 13min 52sec
5 Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel MINI John Cooper Works Buggy 16u 45min 01sec
6 Yazeed Al Rajhi/Michael Orr Toyota Hilux Overdrive 17u 53min 12sec
7 Nani Roma/Dani Oliveras Borgward BX7 DKR Evo 18u 03min 43sec
8 Reinaldo Varela/Gustavo Gugelmin Can-Am Maverick 18u 06min 57sec
9 Aleksandr Dorosinskiy/Oleg Uperenko Can-Am Maverick X3 18u 09min 44sec
10 Sergei Kariakin/Anton Vlasiuk Snag Proto 18u 11min 06sec