De transfermarkt in het Wereldkampioenschap Rally zich zich normaal in beweging tijdens de zomermaanden, waarbij de Rally van Finland meestal het decor vormt voor de eerste bevestigingen.

Na het « Volkswagengate » schandaal eind 2016 werd de markt volledig door elkaar gegooid met de overstap van Sébastien Ogier naar M-Sport en Latvala naar Toyota. Enkel Andreas Mikkelsen viel verrassend genoeg uit de boot…

Achter de schermen was Even Management – de structuur die de belangen van de Noor verdedigt – sindsdien zeer actief om The Handsome opnieuw een stuur te bezorgen dat zijn talent waardig is. Zijn interim bij Skoda heeft als doel in het ritme te blijven tussen de verkenningen die hij systematisch afwerkt.

Andreas Mikkelsen heeft één van de sleutels tot de markt in handen (Foto Toni Welam/VW Motorsport)

Terwijl het kleine wereldje van het WRC hem bij Toyota verwachtte, waarmee zijn managers al geruime tijd onderhandelen, of zelfs bij Citroën waar het weinig waarschijnlijk is dat voor 2018 hetzelfde trio piloten behouden wordt, is het voor Hyundai dat de Noor eind deze week zal testen. De aanvaarding van het Koreaanse team om deze testsessie te organiseren is een teken dat de onderhandelingen al ver gevorderd zijn! Ter herinnering, zowel Sébastien Ogier als Jari-Matti Latvala kregen deze kans niet na de terugtrekking van Volkswagen…

Hyundai wil dus een versnelling hoger schakelen door dit seizoen al een vierde i20 Coupé WRC in te zetten en zich voor de komende jaren te verzekeren van de diensten van een jonge toppiloot. Met welke ambitie? In ieder geval het doel dat voor dit seizoen gesteld werd: de wereldtitels.

Het is nu afwachten op welke manier het Koreaanse team zal omgaan met de onvermijdelijke rivaliteit die ongetwijfeld zal opdoemen tussen de natuurlijke leider van het team, Thierry Neuville, en de jonge Noor. Het zijn misschien vrienden, zowel tijdens de rally’s als privé, maar tot op heden zorgden Neuville en Mikkelen ervoor dat ze niet voor hetzelfde team uit kwamen.

Het leek erop dat Sébastien Ogier de stoelendans in gang zou zetten, vooral omdat alles niet naar wens verloopt bij M-Sport, maar het is dus Andreas Mikkelsen die het bal opent. De komende weken worden ongetwijfeld interessant!