Hij finishte vandaag op een schitterende 2de plaats achter Peterhansel

Bernhard ten Brinke gaat verder met een schitterende prestatie in de Dakar en wordt stilaan de revelatie van de eerste raceweek. Dinsdag was hij de beste van de Toyota piloten terwijl Al Attiyah 54′ verloor. Door enkele lekke banden finishte hij op 42′ van de winnende Peugeot van Loeb maar de Nederlander kon toch naar de 5de plaats algemeen klimmen.

Vandaag heeft een foutloze dag Bernhard ten Brinke de tweede plaats opgeleverd in de vijfde etappe. De fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa hoefde alleen Dakar-legende Stéphane Peterhansel voor zich te dulden. Met de Toyota Hilux waren Bernhard en zijn Franse navigator Michel Perin de hele dag in de top 3 te vinden. « Dit was een dag uit het boekje. Hé-le-maal geweldig, » genoot Bernhard van het dagsucces.

De special stage van San Juan de Marcona naar Arequipa over 268 km bestond uit een loodzware mix van moeilijke duinen en snelle, gevaarlijke rallypaden. « We kregen meteen erg moeilijke duinen voor onze kiezen. Gelukkig hadden we de banden op de juiste spanning staan, » vertelt Bernhard.

Waar heel veel anderen vast kwamen te zitten, baande de Toyota Hilux met startnummer 309 zich probleemloos een weg door het zand.

Fantastisch navigeerwerk

Helemaal vandaag bleek de ervaring en het talent van navigator Michel Périn goud waard. Alle ‘waypoints’ werden in één keer gevonden. « Michel heeft écht een fantastische job gedaan. We hoefden niet één keer te zoeken. » Het tweede deel van de etappe bevatte opnieuw zware duinen, nu nog eens aangevuld met lastige snelle rallypaden, die regelmatig bezaaid lagen met flinke stenen. « Deze special was zonder twijfel lastiger dan die van gisteren. We hebben echt moeten pushen om de snelheid te houden. »

De hoge snelheid in combinatie met foutloos navigeerwerk van Michel Périn bracht aan de meet een prachtige tweede plaats, op 4’52 van Stéphane Peterhansel (Peugeot). « De Toyota was vandaag opnieuw fantastisch. We hebben op de juiste manier de bandenspanning weten te managen en geen lekke band gehad, daar ben ik heel blij mee. We gaan hier even van genieten, maar dan gaat de knop weer om. Morgen is er weer een etappe. Dat we nu derde algemeen staan is fantastisch, maar pas aan de finish worden de prijzen uitgedeeld, » besluit de Toyota-coureur even blij als realistisch.

Morgen staat voor Bernhard en Michel een etappe van Arequipa naar La Paz op het programma over 760 km, waarvan 313 km Special Stage.