Iedereen kan fouten maken, zelfs « Monsieur Dakar! » Op weg naar zijn 14e overwinning in de wedstrijd slaagde Stéphane Peterhansel in de 7e etappe tussen La Paz en Uyuni er niet in een grote steen te vermijden, wat hem twee uur kostte en de leiding in de rally kostte.

De Fransman reed op een rots toen hij uitweek om langs een gestopte motorrijder wou rijden: « We hoorden en voelden een zeer zware klap. Ik heb de steen die we geraakt hebben niet gezien. De hele achtertrein en schokdemper waren losgerukt. We hadden 1u50 nodig om de 3008DKR Maxi weer rijvaardig te maken. Ik blijf optimistisch, mijn carrière hangt hier niet van af en er is geen fysiek leed. De Dakar is nog lang en alles is nog mogelijk. »

(Foto Weyens)

Carlos Sainz lag al de hele wedstrijd op de loer en zag vervolgens Despres, Loeb en nu ook Peterhansel slachtoffer worden van de wedstrijd. Sainz won de etappe van de dag en neemt de leiding in de tussenstand over: « De proef was moeilijk, vooral het begin waar we veel buiten de piste reden. Nadien konden we aanvallen op de makkelijkere stukken. Er zijn nog veel etappes te rijden en kilometers te gaan. We proberen elke dag te overleden en het beste mogelijke resultaat naar te zetten. Deze editie van de Dakar is onvoorspelbaar, er kan vanalles gebeuren. Onze strategie is om geen onnodige risico’s te nemen maar toch een degelijk ritme aan te houden. Door tegen zijn natuur in te rijden ligt het risico op fouten hoger. We moeten maximaal geconcentreerd blijven. We zullen de wagen vanavond bekijken maar er lijken geen grote problemen op te duiken. »

(Foto Overdrive Media)

Terwijl Bernhard Ten Brinke meer dan 30 minuten verloor op deze etappe door een panne van zijn ruitenwissers reden zijn teamgenoten bij Toyota de 2e en 3e tijd, De Villiers verloor 12 minuten en Al-Attiyah 14 in de eerste helft van deze marathon etappe die zonder assistentie gereden wordt.

In de tussenstand staat Al-Attiyah nu op 1u11 van leider Carlos Sainz. Net achter hem volgt Peterhansel die ondanks alles nog steeds 3e is. De Villiers volgt op 1u20 en Ten Brinke is 5e op 1u25.

Video samenvatting van etappe 7: